EU će uskoro potpisati ugovor o nabavci Pfizerove vakcine protiv COVID-a 19

'Postignut je dogovor da će Evropljani dobiti stotine miliona doza vakcina', kazao je Peter Liese (Reuters)
'Postignut je dogovor da će Evropljani dobiti stotine miliona doza vakcina', kazao je Peter Liese (Reuters)

Evropska unija uskoro će potpisati ugovor o nabavi miliona doza vakcine protiv COVID-a 19 koje razvijaju Pfizer i BioNTech, najavio je u ponedjeljak istaknuti evropski zastupnik.

Dvije kompanije objavile su ranije u ponedjeljak da se njihova eksperimentalna vakcina pokazala učinkovitim u više od 90 posto slučajeva.

Evropska komisija, koja pregovara s proizvođačima vakcine u ime država članica, kazala je u septembru da je zaključila pripremne pregovore s američkim Pfizerom i njegovim njemačkim partnerom BioNTechom o isporuci 200 miliona doza njihova potencijalnog vakcine protiv COVID-a 19.

No još nije objavljeno da su postigli dogovor, prenosi Hina.

“Po mojim informacijama, spomenuti ugovor uskoro će biti potpisan”, rekao je Peter Liese, zastupnik EPP-a zadužen za zdravstvena pitanja.

“Postignut je dogovor da će Evropljani dobiti stotine miliona doza vakcina”, naveo je u saopćenju poslanom e-mailom.

Glasnogovornik Komisije nije želio komentirati hoće li Pfizerova objava o učinkovitosti vakcine ubrzati potpisivanje ugovora o nabavi.

Komisija je ranije kazala da bi 27 država članica EU-a moglo imati također mogućnost naručiti još 100 miliona doza vakcine koje razviju Pfizer i BioNTech.

Sklopljeni ugovori

EU je već sklopio ugovore s AstraZenecom, Sanofijem i Johnson & Johnsonom o kupovini njihovih potencijalnih vakcina.

SAD, Japan i Britanija već su objavili da su sklopili ugovore o kupovini vakcine s Pfizerom i BioNTechom.

Evropska agencija za lijekove (EMA) od početka novembra prati podatke o ispitivanju učinkovitosti vakcine koje razvijaju Pfizer i BioNTech.

EMA je u ponedjeljak kazala Reutersu da nije dobila najnovije rezultate kliničkih ispitivanja treće faze koja se provode na velikom broju ispitanika, ali je već razmotrila nekliničke podatke.

Sada proučava drugi skup podataka o kvaliteti te vakcine, uključujući one koji se odnose na njegove sastojke i način proizvodnje.

Britanija očekuje da će do kraja godine imati na raspolaganju deset miliona doza Pfizer/BioNTechove vakcine ako ga regulatori odobre, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik britanskog premijera Borisa Johnsona.

Glasnogovornik je kazao da je Britanija naručila 40 miliona doza te vakcine, jedne od šest vrsta za koje je dogovorila isporuku u slučaju da budu odobrena.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO