Joe Biden poziva na jedinstvo svih Amerikanaca

Pobjednik američkih izbora Joe Biden izjavio je u subotu navečer da Sjedinjene Američke Države neće dijeliti na crvene i plave, već će biti predsjednik svih Amerikanaca, a za svoj prvi potez najavio je borbu protiv korona virusa.

“Ljudi ove nacije su progovorili. Donijeli su nam jasnu, uvjerljivu pobjedu”, kazao je on i zahvalio na 74 miliona osvojenih glasova, prenosi Hina.

Ponovio je da je ušao u utrku za Bijelu kuću kako bi “vratio dušu Amerike” te da Amerika “ponovo bude poštovana u svijetu”.

Ne bi bio ovdje bez podrške supruge Jill i porodice, istaknuo je. 

“Bit će izvrsna prva dama”, uvjeren je Biden, koji je pohvalio suprugu jer je život posvetila obrazovanju.

‘Ppar puta sam bio neuspješan’

Za potpredsjednicu Kamalu Harris je istakao da je prva Afroamerikanka, prva žena i prva osoba azijskog porijerla na toj poziciji i da je ona dokaz da ništa u Americi “nije nemoguće”.

Trumpovim pristalicama poručio je da razumije kako se osjećaju, jer je sam “par puta bio neuspješan”, i pozvao ih na kraj podjela.

Političku karijeru Biden je počeo u Senatu prije pola stoljeća, a nakon neuspješnih pokušaja osvajanja Bijele kuće 1988. i 2008. godine, ovi izbori su bili njegova “treća sreća”.

“Naši protivnici nisu naši neprijatelji. Oni su Amerikanci”, rekao je Biden.

“Obavezujem se biti predsjednik koji ne stvara podjele, već ujedinjuje, koji ne vidi crvene i plave države, već samo Sjedinjene Američke Države.”

Kao prvi potez najavio je borbu protiv korona virusa, koji je usmrtio više od 230.000 Amerikanaca, a milione ih ostavio bez posla.

Najavio je da će u ponedjeljak imenovati tim zdravstvenih stručnjaka koji će od 20. januara provoditi plan borbe protiv COVID-19 i da će se taj plan “temeljiti na nauci”.

Najstariji izabrani američki predsjednik

Bidenova rodna Pennsylvania dala mu je 20 elektorskih glasova, s kojima je prešao potrebnih 270 da bude izabran za predsjednika.

Time je okončana postizborna neizvjesnost u duboko podijeljenoj zemlji.

Joseph Robinette Biden Jr. rođen je 20. novembra 1942. u toj državi, u rudarskom i industrijskom gradu Scrantonu.

Iz Pennsylvanije je Biden krenuo u kampanju i ondje ju je u utorak i završio.

Biden će 20. januara položiti zakletvu za 46. predsjednika SAD-a.

Sa 78 godina, ulazi u historiju kao najstariji izabrani američki predsjednik.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO