Erdogan: Azerbejdžan blizu pobjede u Nagorno-Karabahu

Azerbejdžanska vojska preuzela je nadzor nad još 16 sela u Nagorno-Karabahu, objavio je Ilhan Alijev (EPA)
Azerbejdžanska vojska preuzela je nadzor nad još 16 sela u Nagorno-Karabahu, objavio je Ilhan Alijev (EPA)

Azerbejdžanska vojska blizu je pobjede nad armenskim snagama u Nagorno-Karabahu, izjavio je u subotu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, prenosi agencija dpa, koja navodi kako je ovu tvrdnju nemoguće potvrditi iz nezavisnog izvora.

“Ako Bog da, blizu smo pobjede. Neka im [Azerbejdžanu] Bog pomogne”, rekao je on u sredozemnom gradu Kahramanmaras te dodao da je nešto ranije u subotu razgovarao s “bratom”, azerbejdžanskim predsjednikom Ilhamom Alijevim.

Turska je obećala pomoći Azerbejdžanu svim sredstvima, no odbacuje armenske tvrdnje da je direktno učestvovala u borbama, prenosi Hina.

Armeniji, čini se, nedostaje podrška njene tradicionalne saveznice Moskve u ratu za enklavu Nagorno-Karabah, koji je počeo 27. septembra i traje uprkos prekidima vatre koje su dogovarani uz pomoć Rusije i Sjedinjenih Američkih Država.

Novi razgovor Macrona i Putina

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i ruski predsjednik Vladimir Putin ponovo su u subotu u telefonskom razgovoru insistirali na “nužnosti prekida sukoba”.

Sukobi moraju prestati kako bi se vratili za pregovarački stol, saopćila je Elizejska palača i ponovila da je glavni cilj “očuvati armensko stanovništvo na toj teritoriji i prekinuti patnje civilnog stanovništva”.

Azerbejdžanska vojska preuzela je nadzor nad još 16 sela u Nagorno-Karabahu, objavio je Alijev na Twitteru u subotu, a vlasti u Nagorno-Karabahu priznale su gubitak tek malog dijela teritorije.

Izvor: Agencije


Povezane

Iz UN-a upozoravaju kako postoji mogućnost da su Armenija i Azerbejdžan počinili ratne zločine u sukobu zbog sporne regije Nagorno-Karabah. Obje strane su obećale da neće gađati civile, ali napadi na sela i gradove se nastavljaju. Postoje dokazi i o drugim oblicima kršenja ljudskih prava.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO