Turska: Pitanje Jerusalema najvažnije i ključno pitanje 21. stoljeća

Pitanje Jerusalema nije stvar samo Palestinaca, Arapa i islamskog svijeta, rekao je predsjednik Velike narodne skupštine Turske Mustafa Sentop (EPA)

Predsjednik Velike narodne skupštine Turske Mustafa Sentop izjavio je kako je pitanje Jerusalema najvažnije i ključno pitanje 21. stoljeća, prenijela je agencija Anadolija.

Sentop je govorio na svečanosti povodom otvorenja zgrade Međuparlamentarne jerusalemske platforme u Istanbulu, a u povodu 29. novembra, Međunarodnog dana solidarnosti s palestinskim narodom. 

Napomenuo je da je Generalna skupština UN-a proglasila 29. novembar Međunarodnim danom solidarnosti s palestinskim narodom. 

“Nadam se da će ovaj centar biti mjesto održavanja važnih razgovora i sastanaka o pitanjima Palestine i Jerusalema”, rekao je Sentop.

Ključna riječ svjetskog poretka

Podvukao je da pitanje Jerusalema nije stvar samo Palestinaca, Arapa i islamskog svijeta.

“Zapravo je to pitanje svih ljudi koji vjeruju u pravdu, bez obzira na rasu, vjeru ili političko opredjeljenje. U tom smislu je veoma značajno nastaviti borbu za ovaj cilj. U Međuparlamentarnu jerusalemsku platformu uključeno je više od 1.500 parlamentaraca iz 73 zemlje, parlamentarci iz cijelog svijeta bore se rame uz rame”, rekao je Sentop. 

Podvukao je da je pitanje Palestine i Jerusalema “najvažnije i ključno pitanje 21. stoljeća” te dodao:

“Ključna riječ svjetskog poretka 21. stoljeća je Jerusalem, druga ključna riječ je Palestina. Slijediti pitanje Jerusalema i Palestine, boriti se za to, znači raspravljati o svjetskom poretku uspostavljenom nakon dva svjetska rata u 20. stoljeću.”

Izvor: Agencije


Povezane

Porodica palestinskog zatvorenika koji je ranije ovog mjeseca preminuo u izraelskom zatočeništvu, namjerava iskoristiti međunarodne pravne instrumente, kako bi vratila njegovo tijelo. Riječ je o jednom od sedam zatvorenika, zatečenih na teritoriji koju Izrael smatra područjem nacionalne sigurnosti. Naš reporter donosi više detalja iz Zapadnog Jerusalema. 

Published On 27 Nov 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO