Maas žestoko kritikovao usporedbu nošenja maski sa holokaustom

Maas jeoOptužio demonstante da "trivijaliziraju holokaust i pokazuju nepodnošljiv zaborav historiji" (EPA)

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u nedjelju se obrušio na protivnike nošenja maski koji su se usporedili s nacističkim žrtvama, optuživši ih da umanjuju i omalovažavaju holokaust te da od hrabrosti boraca otpora “rade sprdnju”, prenosi Hina.

Vrlo oštre riječi uslijedile su nakon što je jedna djevojka na pozornici na protestu u Hanoveru protiv restrikcijskih mjera vezanih uz korona virus kazala da se osjeća “baš kao Sophie Scholl”.

Scholl je bila njemačka studentica koju su nacisti smaknuli 1943. zbog sudjelovanja u pokretu otpora.

“Svi oni koji se danas uspoređuju sa Sophie Scholl ili Anom Frank rade sprdnju od hrabrosti koju je trebalo imati da biste se suprotstavili nacistima”, napisao je Maas na Twitteru.

Trivijalizacija holokausta

Optužio je demonstante da “trivijaliziraju holokaust i pokazuju nepodnošljiv zaborav historiji”.

“Ništa ne povezuje demonstrante protiv korona mjera s borcima pokreta otpora. Ništa”, tvitao je Maas.

Na snimci sa demonstracija se vidi da je jedan od nadzornika prekinuo djevojku i kazao joj da njezine riječi “trivijaliziraju holokaust” te dodao da neće “osiguravati glupost od skupa”, nakon čega se 22-godišnjakinja koja se predstavila kao Jana rasplakala i napustila pozornicu.

Prošle sedmice se jedna 11-godišnja djevojčica na demonstracijama protiv nošenja maski u Karlsruheu usporedila s Anom Frank jer je morala u tišini slaviti svoj rođendan kako susjedi ne bi čuli da je pozvala prijatelje.

Usporedbe koje izazivaju zgražanje

Ta je usporedba izazvala zgražanje, a policija je njezinu izjavu ocijenila “neprimjerenom i neukusnom”.

Mjere njemačke vlade za suzbijanje pandemije izazvale su val demonstracija u zemlji koji su privukli razne skupine, od ekstremnih ljevičara, teoretičara zavjere do krajnjih desničara, koji tvrde da se tim mjerama krše njihova građanska prava.

I danas se u Berlinu na takvim demonstarcijama okupilo nekoliko stotina ljudi.

Izvor: Agencije