Španija i Njemačka prve žele vakcinisati stanovnike

Evropska unija je potpisala tri ugovora s farmaceutskim kompanijama AstraZeneca, Sanofi, Janssen i BioNtech/Pfizer (EPA)

Španski premijer Pedro Sanchez najavio je u petak kako će Španija, zajedno s Njemačkom, biti prva zemlja članica Evropske unije s kompletiranim planom vakcinacije stanovništva protiv korona virusa.

Taj plan bi u utorak trebala potvrditi Vlada u Madridu, na sastanku ministara, pa ga predstaviti javnosti.

Prvi pacijenti vakcinisali bi se od januara do marta.

“Vakcinisat će se značajan dio populacije”, rekao je Sanchez medijima tokom prezentacije plana oporavka ekonomije, ali nije naveo broj vakcina koje Vlada namjerava kupiti.

Sanchez je kazao kako je EU potpisala tri ugovora s farmaceutskim kompanijama AstraZeneca, Sanofi, Janssen i BioNtech/Pfizer oko isporuke milijardu doza vakcina te da se taj broj može proširiti.

Dodao je kako se očekuje potpis ugovora s kompanijom CureVac, a da su uznapredovali pregovori s kompanijom Moderna oko isporuke dodatnih 400 miliona doza vakcina.

‘Ne smijemo se opustiti’

Španiji bi trebalo pripasti 10 posto ugovorenih vakcina.

“Radimo na tome da vakcine što prije budu dostupne”, napomenuo je Sanchez.

“Premda se na horizontu nazire nada, ne smijemo se opustiti, jer su pred nama teški mjeseci”, dodao je.

Tokom posljednje dvije sedmice broj novooboljelih je blago pao u Španiji, spustivši se sa 530 zaraženih na 100.000 stanovnika tokom prve sedmice novembra na 436 inficiranih u četvrtak.

“Iako je to još uvijek visok broj, na dobrom smo putu da potisnemo prema dole krivulju novooboljelih. Cilj nam je 25 zaraženih na 100.000 stanovnika”, rekao je premijer.

Izvor: Agencije