Radi se na formuli za čuvanje vakcine na sobnoj temperaturi

Kompanija će se prijaviti za dobijanje hitne dozvole u narednih nekoliko dana (EPA)
Kompanija će se prijaviti za dobijanje hitne dozvole u narednih nekoliko dana (EPA)

Njemačka biotehnološka kompanija BioNTech, koja, zajedno s američkim farmaceutskim gigantom Pfizer, razvija vakcinu protiv korona virusa, radi na pronalasku formule koja bi omogućila njeno čuvanje na sobnoj temperaturi.

“Radimo na formulaciji koja bi nam omogućila da čuvamo vakcinu možda čak i na sobnoj temperaturi, i to istraživanje se odvija paralelno”, rekao je direktor Ugur Sahin, prenosi Tanjug.

Pfizer je saopćio da će zatražiti hitnu dozvolu za upotrebu svoje vakcine protiv COVID-19 u SAD-u u narednih nekoliko dana, nakon što su rezultati posljednje faze ispitivanja pokazali da je vakcina efikasna u 95 posto slučajeva i da ne izaziva ozbiljnija neželjena dejstva.

Međutim, problem bi mogla biti distribucija vakcine, jer se mora čuvati na temperaturi od minus 75 stepeni Celzijusa, što je oko 50 stepenih hladnije nego bilo koja vakcina koja je trenutno u upotrebi u SAD-u.

Pfizer će tražiti hitnu dozvolu

Ordinacije, apoteke i državne laboratorije nemaju zamrzivače koje bi mogli održe tako nisu temperaturu, ali Sahin tvrdi da je to samo privremeni problem.

“Pošto se situacija razvija tako brzo, nismo mogli stvoriti bolje i stabilnije uslove”, rekao je on i najavio da se radi na formulaciji koja bi se mogla uporediti s drugim vrstama vakcine.

Kompanija Pfizer će se prijaviti za dobijanje hitne dozvole u narednih nekoliko dana i očekuje da će Odbor za vakcine Uprave za hranu i lijekove razmotriti rezultate na javnom sastanku koji će najvjerovatnije biti održan u decembru, prenosi Tanjug.

Izvor upoznat sa situacijom tvrdi da Uprava za hranu i lijekove sastanak planira između 8. i 10. decembra, iako bi datum mogao biti promijenjen.

Uprava za hranu i lijekove je odbila komentirati ove navode, prenosi Reuters.

Efikasnost vakcine 95 posto

Pfizer je ranije u srijedu naveo da se 170 od 43.000 dobrovoljaca koji su učestvovali u ispitivanju zarazilo korona virusom – 162 slučaja su zabilježena kod ljudi koji su dobili placebo ili obične slane injekcije, dok je osam slučajeva potvrđeno kod učesnika koji su dobili vakcinu.

To znači da je efiksnost vakcine 95 procenata, naveo je Pfizer.

Efikasnost je bila dosljedna u demografskim kategorijama starosti, rase i etničke pripadnosti, istakli su u zajedničkom saopćenju Pfizer i BioNTech.

Dodali su da je efikasnost vakcine kod osoba iznad 65 godina bila preko 94 posto.

Bilo je 10 težih slučajeva obolijevanja od COVID-19 tokom ispitivanja – devet slučajeva kod osoba koje su dobile placebo i jedan kod osobe koja je dobila vakicnu BNT162b2, što je njen eksperimentalni naziv.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO