Čelnik MOK-a uvjeren u održavanje Olimpijskih igara u Tokiju

Ključne teme rasprave s organizatorima Olimpijskih igara uključuju da li će se dopustiti prisustvo gledalaca (EPA)

Čelnik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Thomas Bach u ponedjeljak je izrazio uvjerenje da će Olimpijske igre u Tokiju uspješno biti održane naredne godine, čak i da će dopustiti prisustvo gledalaca, uprkos naglom rastu broja zaraženih od korona virusa širom svijeta.

Bachova dvodnevna posjeta Tokiju najvjerovatnije će ojačati japanske napore da se održi Olimpijada, uprkos brigama javnosti zbog širenja virusa, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Ključne teme njegove rasprave s organizatorima Igara uključuju da li će se dopustiti prisustvo gledalaca i pitanje smještaja više od 11.000 sportista, koji dolaze iz svih krajeva svijeta.

Bachova posjeta Tokiju prva je japanskoj prijestolnici čelnika MOK-a od kako su on i bivši premijer Shinzo Abe odlučili u martu odgoditi Igre planirane za 2020. za godinu dana.

Sastanak s japanskim premijerom

Bach se u ponedjeljak sastao s novim japanskim premijerom Yoshihideom Sugom i poručio tokijskom guvereneru Yuriko Koikeu kako oni mogu biti uvjereni da će vakcina biti dostupna do narednog ljeta.

MOK će osigurati da vakcinacija i učesnika i posjetilaca Igara bude osigurana prije njihovog dolaska u Japan, dodao je on.

“U cilju zaštite japanskog naroda te iz poštovanja prema japanskom narodu, MOK će uložiti velike napore da učesnici i posjetioci Olimpijade budu vakcinisani, ukoliko vakcina do tada bude dostupna”, kazao je.

MOK je sada “veoma uvjeren” da će gledaoci biti u stanju prisustvovati Igrama, dodao je Bach.

Izvor: Agencije