Emiratski milijarder: Palestinske izbjeglice prenose lažnu nadu svojoj djeci

Al-Habtoor potpisuje ugovor o saradnji sa zvaničnikom izraelske kompanije koja radi na razvoju automatiziranih vozila (Reuters)

Emiratski milijarder Khalaf al-Habtoor rekao je da se milioni palestinskih izbjeglica nikada neće vratiti u domove koje su napustili nakon Nakbe 1948. godine, a palestinsko insistiranje na pravu na povratak je opisao kao tvrdoglavost. Ovakve izjave emiratskog poduzetnika naišle su na oštre kritike i podstakle bijes na društvenim mrežama.

Al-Habtoor je dodao, u članku na engleskom jeziku objavljenom u izraelskim novinama Haaretz, da bi “umjesto zahtjeva za povratak palestinskih izbjeglica iz Sirije, Jordane, Libane i drugih zemalja, bilo bolje da zatraže od zemalja domaćina da sruše kampove i daju izbjeglicama pravo da rade i posjeduju vlastiti dom”.

Emiratski milijarder, poznat po podršci koju pruža normalizaciji odnosa s Izraelom već godinama, tvrdio je da palestinske izbjeglice “prenose lažnu nadu svojoj djeci i predaju im ključeve bivših domova svojih očeva ili djedova, čime hrane duboku mržnju prema Izraelcima iz generacije u generaciju. Vjerujem da je to nepravedno za obje generacije.”

Članak Al-Habtoora je naišao na dobar odjek u izraelskim krugovima. Hassan Kaabia, glasnogovornik izraelskog Ministarstva vanjskih poslova za arapske medije, pohvalio je stavove emiratskog milijardera. “Miroljubivi čovjek, gospodin Khalaf al-Habtoor je napisao istinu”, rekao je izraelski novinar i akademski radnik Edy Cohen komentirajući članak Al-Habtoora.

Oštre kritike

S druge strane, mnogi aktivisti na društvenim mrežama oštro su kritizirali izjave Al-Habtoora u vezi s pravom na povratak izbjeglica, a mnogi su se ljutito pitali ko je dao emiratskom poduzetniku pravo da govori u ime miliona Palestinaca u dijaspori.

Pojedini aktivisti smatraju da ovakve izjave Al-Habtoora spadaju u izdaju palestinskog pitanja, a jednako su opisali i potez vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata nakon što su u avgustu saopćile da je postignut sporazum između Abu Dhabija i Tel Aviva o normalizaciji odnosa nakon posredovanja Sjedinjenih Američkih Država.

Khalaf al-Habtoor je već godinama poznat po svojim stavovima podrške normalizaciji odnosa s Izraelom. Nakon što su Abu Dhabi i Tel Aviv prošlog mjeseca potpisali sporazum o normalizaciji odnosa između dvije zemlje, “Al Habtoor Group”, koju je osnovao milijarder, najavila je niz ugovora s izraelskim kompanijama za provođenje zajedničkih komercijalnih aktivnosti u različitim oblastima, uključujući avio letove i automatizirana vozila.

Prethodni poziv

Krajem prošle godine Al-Habtoor je u intervjuu za časopis židovske zajednice u Sjedinjenim Američkih Državama pozvao države Zaljeva da normaliziraju odnose s Izraelom i da javno izraze želju za uspostavom odnosa s Tel Avivom.

Emiratski milijarder je dodao u intervjuu da su “Arapi i Židovi rođaci i da je glupo da se bore”, dodajući da želi da odnosi UAE s Izraelom budu otvoreni i da svako od njih može imati političku i ekonomsku korist od tih odnosa.

Izvor: Agencije