Deseci žrtava bombaškog napada u Afganistanu

Predstavnici vlade i talibani su počeli s pregovorima u Kataru, kako bi okončali višedesetljetni rat (EPA)
Predstavnici vlade i talibani su počeli s pregovorima u Kataru, kako bi okončali višedesetljetni rat (EPA)

U samoubilačkom bombaškom napadu kamionom u istočnom dijelu Afganistana život je izgubilo najmanje 18 ljudi, dok je 38 ranjeno, potvrdili su zvaničnici u subotu

Glasnogovornik afganistanskog Ministarstva unutrašnjih poslova je rekao kako se napad dogodio u istočnoj provinciji Nangarhar, u blizini džamije, u kojoj se lokalno stanovništvo okupilo radi molitve petkom.

Glasnogovornik provincijskog guvernera je saopćio kako je nekoliko naoružanih muškaraca nakon eksplozije pokušalo ući u zgrade okružnih vlasti, ali da su ih afganistanske snage sigurnosti ubile prije nego što su došli do njih.

Mirovni pregovori u Kataru

Niko još nije preuzeo odgovornost za napad, a poznato je da su u ovom području aktivni talibani i saveznici oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Obje grupe su provodile napade na vladu Avganistana, pripadnike snaga sigurnosti ove azijske države te na civile, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Predstavnici afganistanske vlade i talibani su počeli s pregovorima u Kataru, kako bi okončali višedesetjeni rat u državi, nakon sporazuma o primirju koji su Sjedinjene Američke Države i talibani potpisali 29. februara u Dohi.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO