Senatski odbor traži svjedočenje šefova Facebooka i Twittera

Republikanski senator Ted Cruz, član odbora, tvrdi da šefove velikih tehnoloških kompanija 'treba smatrati odgovornima za miješanje u izbore' (EPA)
Republikanski senator Ted Cruz, član odbora, tvrdi da šefove velikih tehnoloških kompanija 'treba smatrati odgovornima za miješanje u izbore' (EPA)

Odbor za pravosuđe američkog Senata u četvrtak je glasao da se prisili šefove Facebooka i Twittera da svjedoče o tome kako se upravlja kontroverznim sadržajima na njihovim platformama.

Taj odbor u kojem republikanci imaju većinu glasao je da se izda “subpoena”, odnosno sudski poziv, za Marka Zuckerberga i Jacka Dorseya.

Datum saslušanja nije utvrđen, prenosi Hina.

Republikanski senator Ted Cruz, član odbora, tvitao je da se šefove velikih tehnoloških kompanija “treba smatrati odgovornima za miješanje u izbore”.

Oni su već ranije satima svjedočili pred zastupnicima Kongresa.

Republikanci ih optužuju da onemogućavaju konzervativna stajališta, što kompanije negiraju.

Ograničenje širenja

Optužbe su se pojačale prošle sedmice nakon što su Facebook i Twitter ograničili širenje neprovjerenog članka iz New York Posta o demokratskom predsjedničkom kandidatu Joeu Bidenu.

Izvještaj tog lista temelji se na elektronskoj pošti koja je navodno pronađena na prenosnom računaru koje je Bidenov sin Hunter zaboravio, a sugeriraju da je Joe Biden iskoristio svoj položaj kada je bio potpredsjednik SAD-a kako bi se njegov sin obogatio.

Trump i neki visokopozicionirani konzervativci napali su Twitter optužujući ga da pokušava braniti Bidena koji je negirao bilo kakav prestup.

Drugi su mediji pak doveli u pitanje autentičnost sadržaja na laptopu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO