Macron vjeruje u dva suvereniteta, sumnja u Trumpov plan

Emmanuel Macron je rekao da neće predstaviti vlastiti plan za Bliski istok
 (EPA)
Emmanuel Macron je rekao da neće predstaviti vlastiti plan za Bliski istok (EPA)

Predsjednik Francuske Emnanuel Macron izrazio je u četvrtak sumnju u rješenje koje podrazumijeva stvaranje dvije države između Izraelaca i Palestinaca.

Istovremeno sumnja da će biti uspješan mirovni plan koji su ove sedmice objavile Sjedinjene Američke Države, prenosi Tanjug.

“Verujem u dva suvereniteta”, odgovorio je Macron na pitanje lista Figaro da li vjeruje u dvije države, prenio je Reuters.

On je, takođe, rekao da neće predstaviti vlastiti plan.

“Za mir je potrebno dvoje”, kazao je Macron i dodao da nema mira ako to želi samo jedna strana.

Plan bez Palestinaca

Predsjednik SAD-a Donald Trump je 28. januara, zajedno s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, predstavio u Washingtonu svoj plan za rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba.

Niko od palestinskih zvaničnika nije prisustvovao predstavljanju, a Trump je tom prilikom o Jerusalemu govorio kao “nedjeljivom gradu Izraela”.

Trumpov plan jednostrano poništava ranije rezolucije Ujedinjenih naroda kada je riječ o palestinskom pitanju i povukao je kritike što je Izraelu dao gotovo sve što je tražio.

Šef političkog biroa Hamasa Ismail Haniyeh u četvrtak je zatražio od čelnika arapskih i muslimanskih zemalja da odbace mirovni plan za Bliski istok, koji je Trump nazvao “Sporazumom stoljeća”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO