Kushner: Izrael treba pričekati s aneksijom dijela Zapadne obale

Jared Kushner: Amerikanci su nezadovoljni Palestincima, jer su odbili plan Donalda Trumpa (EPA)

Savjetnik Bijele kuće Jared Kushner u četvrtak je izjavio kako se Washington nada da će Izrael pričekati da prođu izbori 2. marta prije no što učini bilo što po pitanju aneksije naselja na Zapadnoj obali, što je najavljeno nakon objave američkog mirovnog plana za Bliski istok.

Kushner, arhitekt mirovnog plana koji Izraelci slave, a Palestinci odbijaju, to je rekao u razgovoru za GZERO Media, prenio je Reuters.

Naglasio je kako su Amerikanci nezadovoljni Palestincima, jer su odbili američki plan, koji je u utorak predstavio predsjednik Donald Trump, optuživši ih da igraju “kartu žrtve”, odbijajući priliku da dobiju državu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, pobornik Trumpovog plana, u utorak je rekao novinarima da će iduće sedmice od svoje vlade tražiti da odobre primjenu izraelskih zakona na jevrejska naselja na Zapadnoj obali, prenosi Hina.

Okupacija od Šestodnevnog rata

Taj bi potez bio prvi korak prema službenoj aneksiji naselja i doline Jordana – teritorija koji Izrael drži u okupaciji od Šestodnevnog rata 1967. godine.

Palestinci ta područja žele u svojoj budućoj državi.

“Vidjet ćemo što će se dogoditi”, rekao je Kushner, Trumpov zet, o mogućnosti izraelske aneksije već ovog vikenda.

“Nadamo se da će čekati da prođu izbori, a potom ćemo sarađivati s njima kako bi smislili rješenje”, zaključio je.

Izraelci će početkom marta izaći na treće izbore u samo godinu dana, nakon što vlada nije formirana nakon izbora održanih u aprilu i septembru prošle godine.

Izvor: Agencije