Reakcije na Trumpov plan: Palestinci jedinstveni protiv prijedloga

Jeruzalem, Jerusalem
Izraelsku aneksiju Jerusalema odbacuju međunarodna zajednica i Ujedinjene nacije, podsjećaju iz Ankare (EPA)

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump u Bijeloj kući u utorak predstavio novi mirovni plan za Bliski istok, uslijedile su reakcije iz svijeta.

Predsjednik Palestinske samouprave Mahmoud Abbas i čelnik političkog ureda Hamasa Ismail Haniyeh dogovorili su nastavak koordinacije protiv mirovnog plana SAD-a za izraelsko-palestinsko pitanje.

Palestinska novinska agencija WAFA javila je da je Haniyeh nedugo prije nego što je Trump iznio detalje plana, koji naziva “Sporazumom stoljeća”, telefonom razgovarao s Abbasom, prenijela je Anadolija.

‘Likvidacija palestinskog projekta’

Tokom razgovora rečeno je da Hamas stoji iza čvrstog stava palestinskog predsjednika i da je odan legitimnim nacionalnim prioritetima palestinskog naroda te da odbacuje “Sporazum stoljeća”, čiji je cilj “likvidirati palestinski nacionalni projekt”.

Haniyeh je pozvao na to da sve nesuglasice budu ostavljene po strani te da zajednički djeluju protiv plana likvidacije palestinskog nacionalnog projekta.

Abbas je izrazio zadovoljstvo inicijativom čelnika Hamasa te dodao da je ključna tačka u borbi protiv projekta likvidacije palestinskog pitanja palestinsko nacionalno jedinstvo.

“Nijedan Palestinac, musliman ili kršćanin, neće prihvatiti Trumpov takozvani mirovni plan”, naglasio je Abbas.

Ranije je zvaničnik Hamasa napisao da su Trumpove izjave “agresivne” i da će “izazvati mnogo bijesa”.

“Trumpova izjava o Jerusalemu besmislena je. Jerusalem će uvijek biti palestinska zemlja”, dodao je, aludirajući na dio sporazuma u kojem se kaže da će “Jerusalem biti nepodijeljen i izraelski”, dok Palestinci njegov istočni dio smatraju prijestonicom svoje buduće nezavisne države.

‘Plan nametanja i sankcija’

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres poručio je da je predan da pomogne Izraelu i Palestincima da postignu mirovni sporazum na bazi rezolucija UN-a, međunarodnog prava i viziji stvaranja dvije država u granicama prije 1967. godine, rekao je njegov glasnogovornik. 

Jedna od tih rezolucija, koja je usvojena nekoliko mjeseci prije nego što je Trump preuzeo mjesto predsjednika SAD-a, zahtijeva od Izraela da obustavi izgradnju nelegalnih naselja. 

Hesamodin Ashena, savjetnik iranskog predsjednika Hassana Rouhanija, rekao je da je Trumpov plan “jednostran” te ga je nazvao “planom nametanja i sankcija”.

“Ovo je dogovor između cionističkog režima [Izrael] i Amerike. Interakcija s Palestincima nije im bila na dnevnom redu”, napisao je Ashena.

Reagovalo je i Ministarstvo vanjskih poslova Turske, koje je poručilo da “neće dopustiti korake kojima Izrael nastoji ozakoniti okupaciju i nasilje”.

“Takozvani mirovni plan SAD-a za Bliski istok je rođen mrtav. Palestinski narod i njihovu zemlju se ne može kupiti novcem”, naveli su iz ovog ministarstva.

“Nećemo dopustiti korake kojima Izrael nastoji ozakoniti okupaciju i nasilje. Uvijek ćemo biti uz bratski palestinski narod. Nastavit ćemo raditi za nezavisnu Palestinu na palestinskoj teritoriji. Nećemo podržati nikakav plan koji ne podržava Palestina. Dok ne bude okončana okupacijska politika, na Bliski istok ne može doći mir”, rečeno je u saopštenju.

Protesti u Jordanu i Palestini

Jordanski ministar vanjskih poslova Ayman Safadi izjavio je da je jedini put ka sveobuhvatnom i trajnom miru na Bliskom istoku uspostavljanje nezavisne palestinske države u granicama iz 1967. godine i sa istočnim Jerusalimom kao prestonicom.

Glasnogovornik britanskog premijera Borisa Johnsona rekao je da bi američki plan mogao biti “pozitivan korak”, dok je ministar vanjskih poslova Dominic Raab rekao da se radi o “ozbiljnom prijedlogu”.

“Samo izraelski i palestinski lideri mogu odlučiti da li ovi prijedlozi zadovoljavaju želje naroda koje predstavljaju. Trebamo ih ohrabriti da ozbiljno razmotre plan i odluče da li bi on mogao biti prvi korak u povratku pregovorima”, rekao je Raab.

Deseci hiljada Palestinaca i Jordanaca protestovali su nakon što je Trump iznio mirovni plan.

Demonstranti u Gazi, Ramallahu i Ammanu uzvikivali su slogane protiv američkog plana kojeg Palestinci odbacuju

Demonstranti u Gazi, Ramallahu i Ammanu istakli su zastave Palestine i uzvikivali slogane protiv američkog plana kojeg Palestinci odbacuju.

U Gazi su demonstranti bijes izrazili paljenjem izraelskih zastava i fotografija Trumpa, a palili su i gume kako bi poručili da odbacuju pomenuti plan.

Protesti su prerasli u sukobe s izraelskim snagama koje su na demonstrante otvorile vatru, ali nema informacija o ranjenima.

Izvor: Agencije