Rouhani: Iran nikad neće tražiti nuklearno oružje

Rouhani: 'S nuklearnim sporazumom ili bez njega, nikad nećemo tražiti nuklearno oružje' (EPA)

Iran nikad neće tražiti nuklearno oružje s nuklearnim sporazumom ili bez njega, izjavio je u srijedu iranski predsjednik Hassan Rouhani.

Pozvao je evropske sile da izbjegnu, kako kaže, grešku Washingtona, koji je prekršio nuklearni sporazum Teherana i šest svjetskih sila, objavljeno je na sajtu iranskog predsjednika.

Rouhani je rekao da “nikad nismo tražili nuklearno oružje. S nuklearnim sporazumom ili bez njega, nikad nećemo tražiti nuklearno oružje.”

Evropske sile bit će odgovorne za posljedice kršenja tog sporazuma, dodao je on, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Teheran posvećen sporazumu

Sporazum koji je zaključen u Beču 2015. nakon 12 godina krize i intenzivnih pregovora između Irana i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija i Rusija) te Njemačke došao je u krizu nakon što je američki predsjednik Donald Trump 2018. odlučio da se SAD povuče iz sporazuma te ponovo nametnuo sankcije Iranu.

Teheran se u tom sporazumu obavezao na smanjenje svojih nuklearnih kapaciteta u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija, No, kao odgovor na povlačenje SAD-a iz sporazuma i uvođenje novih sankcija, postepeno je odustajao od svojih obaveza, ali je ostao posvećen sporazumu.

Izvor: Agencije