Papa osuđuje ‘barbarsko oživljavanje’ antisemitizma

Papa Franjo, Centar Simon Wiesenthal
'Godišnjica oslobođenja logora smrti u Auschwitzu treba poslužiti kao podsjetnik da ne postanemo ravnodušni', rekao je papa Franjo (EPA)

Papa Franjo u ponedjeljak je osudio “barbarsko oživljavanje antisemitizma” diljem svijeta i doveo ga u vezu s porastom populizma, prenosi agencija Hina.

“Sljedećeg se tjedna obilježava 75. obljetnica oslobođenja logora smrti u Auschwitzu, koja bi trebala poslužiti kao podsjetnik da ne postanemo ravnodušni”, rekao je papa Franjo izaslanstvu Centra “Simon Wiesenthal”.

“Zabrinjavajuće je što se u mnogim dijelovima svijeta vidi porast sebičnosti i ravnodušnosti, nedostatak brige za druge i stajalište da je ‘sve dobro dok je meni dobro’, a kad stvari pođu nizbrdo, prevladaju bijes i zloba”, rekao je Franjo.

‘Plodno tlo za frakcionizam, populizam i mržnju’

“To je plodno tlo za frakcionizam i populizam, koji nas okružuju, gdje brzo izvire mržnja i gdje je ona posijana. I nedavno smo svjedočili barbarskom porastu broja slučajeva antisemitizma”, rekao je papa. Ipak, nije konkretno naveo zemlje ni populističke pokrete, prenosi Hina.

Globalno istraživanje Antidifamacijske lige u studenome zaključilo je da su antisemitska stajališta u porastu u brojnim dijelovima svijeta i znatno u istočnoj i središnjoj Europi, kao i da visoki postotak osoba u istočnoj i središnjoj Europi drži da Židovi previše pričaju o holokaustu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO