Šef malteške policije odstupio zbog slučaja ubistva novinarke

Policija je ranije optužila trojicu muškaraca da su podmetnuli bombu u automobil u kojem je ubijena Caruana Galizia, dok su četvrtog optužili za organiziranje ubistva (EPA)

Šef malteške policije Lawrence Cutajar podnio je ostavku, a razlog su kritike koje je pretrpio zbog načina na koji je vodio istragu o ubistvu novinarke Daphne Caruane Galizije, koja je istraživala slučajeve korupcije.

Novi premijer Malte Robert Abela saopćio je to na konferenciji za novinare četiri dana nakon što je preuzeo dužnost premijera, a uz obećanje da će ojačati vladavinu zakona u zemlji, prenio je Tanjug od agencije Reuters.

“Cutajar je u ostavci napisao da je imenovanje novog premijera zahtijevalo promjene, tako da mogu početi i potrebne reforme (policijskih) snaga”, rekao je Abela i pohvalio Cutajara za rad.

Optužbe za ubistvo

Policija je ranije optužila trojicu muškaraca da su podmetnuli bombu u automobil u kojem je ubijena Caruana Galizia, dok su četvrtog optužili za organiziranje ubistva.

Cutajaru se zamjera da nije učinio dovoljno da se istraži pomoćnik bivšeg premijera Josepha Muscata zbog njegovih kontakata s biznismenom optuženim za saučesništvo u ubistvu iako obojica negiraju da su učinili bilo šta.

Abela je izjavio da će se konsultirati s opozicijom u vezi s imenovanjem novog policijskog komesara.

Izvor: Agencije