NYT: Zašto Indija ostavlja muslimane bez državljanstva?

Uprkos tvrdnjama indijskih vlasti da su iz registra stanovništva izbačeni bangladeški imigranti, ne postoje nikakvi dokazi koji bi to i dokazali (Reuters)

Indija je nedavno u državi Assam ostavila bez državljanstva gotovo dva miliona svojih građana, uglavnom muslimana, a takvi napori izgledaju više kao etničko čišćenje nego što nalikuju popisu stanovništva, stoji u tekstu objavljenom u američkom listu The New York Times.

U tekstu kolumniste Anisa Ahmeda pod naslovom “Zašto Indija ostavlja vlastite građane bez države?” list ističe da je Vlada Indije prošlog mjeseca isključila s liste državljana 1,9 miliona građana iz sjeveroistočne države Assam s većinskim muslimanskim stanovništvom pod izgovorom da želi staviti pod kontrolu ilegalnu imigraciju iako je većina njih rođena u Indiji i nisu živjeli nigdje drugo. 

Taj opasni postupak predstavlja prijetnju za sigurnost Indije i područja južne Azije jer se time utire put oduzimanju državljanstva etničkim manjinama u drugim državama i njihovom ostavljanju bez domovine, piše autor teksta.

Bez državljanstva i domovine

Autor iznosi kritike na način na koji su vlasti obavile popis stanovništva i uvrštavanje u Nacionalni registar državljana te sjeveroistočne savezne države s 33 miliona stanovnika, iz kojeg su izbrisane stotine hiljada građana i ostavljene bez državljanstva i domovine.

Proces registracije stanovništva imao je brojne nedostatke i bio je vrlo pristran i politiziran. Zbog činjenice da su većina onih koji su isključeni iz registra stanovništva, a potom i lišeni državljanstva muslimani te mjere izgledaju više kao etničko čišćenje nego kao popis stanovništva.

Uprkos tvrdnjama indijskih vlasti da su iz registra stanovništva izbačeni bangladeški imigranti, ne postoje nikakvi dokazi koji bi to i dokazali.

Sistematsko ciljanje

Autor smatra da su najnovije akcije dio sistematskog ciljanja koje provodi vlada indijskog premijera Narendre Modija, koja od svog izbora nije štedjela napore kako bi ciljala i vršila represiju nad muslimanima u Indiji, a nedavno je ukinula i autonomiju i poseban status koji je uživala država Jammu i Kašmir.

Istakao je da indijska vlada ne čini mnogo da negira optužbe za ciljanje muslimana. Amit Shah, predsjednik vladajuće stranke Bharatiya Janata Party (BJP), u govoru pred opće izbore početkom ove godine opisao je migrante kao “infiltratore” i nazvao ih “termitima”, te zaprijetio da će ih baciti u Bengalski zaljev.

Shah je u julu na parlamentarnoj sjednici obećao da će “ilegalni imigranti koji žive na svim centimetrima ove zemlje biti deportirani u skladu sa zakonom”.

Kamo da idu?

Autor je istakao da oduzimanje državljanstva od gotovo dva miliona indijskih državljana otvara mnoga pitanja, od kojih je možda najhitnije to kamo bi se tačno trebao preseliti toliki broj ljudi koji su preko noći ostali bez domovine?

Prema autorovom mišljenju, Indija planira izgraditi ogromne zatočeničke kampove, koji će biti zatvor za hiljade građana lišenih državljanstva. Izjave pojedinih zvaničnika prilično su zbunjujuće kad je riječ o periodu nakon oduzimanja državljanstva građanima koji ne znaju za drugu domovinu osim Indije, a jedna od takvih izjava dolazi od ministra u državi Assam koji je predložio da se oni pošalju u Bangladeš.

Autor zaključuje da je Bangladeš, koji ima dobre odnose s Indijom, dosad šutio o onome što se događa u Assamu, ali da će daljnji potezi Indije kad je riječ o građanima ostavljenim bez državljanstva odrediti reakciju Bangladeša, što bi moglo ugroziti dobrosusjedske odnose dvije države.

Izvor: Agencije