EU uvodi nove energetske poreze zbog klimatskih promjena

Među mogućim mjerama jesu više minimalne porezne stope na energiju, fosilna goriva i ukidanje izuzeća za sektore zračnog i pomorskog saobraćaja (EPA)

Evropska unija razmatra uvođenje novih energetskih poreza kako bi ispunila svoje ciljeve u borbi protiv klimatskih promjena, tvrde visoki evropski zvaničnici.

Istovremeno navode i da Njemačka apelira na “drastične korake” za smanjenje emisije ugljik-dioksida, prenosi Tanjug.

Članice EU-a u protekloj deceniji predvodile su globalni prelazak na obnovljivu energiju i uspostavile najveći sistem trgovine emisijama štetnih plinova u nastojanju da oporezuju emisije ugljik-dioksida i smanje zavisnost od goriva koja zagađuju zrak.

Međutim, regulative EU-a o porezu na energente nisu promijenjene više od 15 godina, navodi britanska agencija Reuters.

Zastarjele regulative

“Zastarjele su i slabo prilagođene izazovima klimatskih promjena i razvoju energetske politike na nivou bloka”, navodi se u dokumentu o kojem će u petak i subotu razgovarati ministri finansija zemalja EU-a u Helsinskiju.

Njemački ministar finansija Olaf Scholz po dolasku na sastanak naglasio je da su neophodni drastični koraci u borbi protiv klimatskih promjena i zatražio međunarodni pristup u vezi s tim pitanjem.

Evropski komesar za ekonomiju Valdis Dombrovskis novinarima je rekao da su među opcijama porez na ugljik-dioksid i reforma energetskog poreznog sistema.

Među mogućim mjerama navedenim u dokumentu jesu i više minimalne porezne stope na energiju, fosilna goriva i ukidanje izuzeća za sektore zračnog i pomorskog saobraćaja.

Izvor: Agencije