Muslimani iz cijelog svijeta se okupljaju na hadžu

Neki hodočasnici proveli su noć kod brda na kojemu je, prema Islamu, Bog testirao Ibrahamovu vjeru i zapovjedio mu da žrtvuje svog sina Ismaila (EPA)
Neki hodočasnici proveli su noć kod brda na kojemu je, prema Islamu, Bog testirao Ibrahamovu vjeru i zapovjedio mu da žrtvuje svog sina Ismaila (EPA)

Više od dva milijuna muslimana okupilo se u subotu na planini Arefat u Saudijskoj Arabiji, unatoč ljetnim vrućinama i regionalnim napetostima, kako bi se iskupili za svoje grijehe i zatražili Božji oprost na tradicionalnom godišnjem hadžu

Hodočasnici su odjeveni u bijelu odjeću, a hodočasnice nose široke haljine bez šminke i nakita. 

Njihovo svečano ruho simbolizira odbacivanje svjetskog bogatstva i priznavanje jednakosti, prenosi Hina. 

Neki hodočasnici proveli su noć kod brda na kojemu je, prema Islamu, Bog testirao Ibrahimovu vjeru i zapovjedio mu da žrtvuje svog sina Ismaila.

Vjeruje se da je na istom brdu prorok Muhammed održao svoju posljednju propovijed. 

Stigli i preživjeli i rođaci žrtava s Novog Zelanda

Ostali hodočasnici koji su se molili u obližnjem području Mine uspinjali su se autobusima ili su išli pješice. 

Zaid Abdullah, 30-godišnjak iz Jemena, koji radi u supermarketu u Saudijskoj Arabiji, rekao je da se moli za svoju zemlju gdje je u ratu ubijeno na desetke tisuća ljudi, u najvećoj svjetskoj humanitarnoj krizi, kao i za muslimane diljem svijeta. 

“Možemo podnijeti vrućinu jer su naši grijesi veći od toga”, rekao je Abdullah dok je prilazio granitnom brdu poznatom kao Brdo milosti. 

Vozač taksija Khaled Maatouq rekao je da se nada okončanju rata u rodnoj Libiji.

“Molim se da nas Bog ujedini”, rekao je. 

Više od dva milijuna ljudi stiglo je na petodnevni obred, a među njima je 200 preživjelih te rođaka žrtvi napada na dvije džamije na Novom Zelandu u ožujku. 

Hodočasnici će provesti dan na planini Arefat. 

Po zalasku sunca preselit će se u stjenovitu ravnicu Muzdalifah kako bi u nedjelju manjim kamenčićima gađali kamene stupove koji simboliziraju vraga na Jamaratu, čime se obilježava prvi dan Kurban-bajrama, odnosno blagdan prinošenja žrtve.

Povećane napetosti

Ovogodišnji hadž održava se unatoč povećanim napetostima između SAD-a i Irana te regionalnog rivala Saudijske Arabije. 

Istovremeno se rat u susjednom, razorenom Jemenu nastavlja već četvrtu godinu. 

Saudijski dužnosnici su više puta upozoravali hodočasnike da se ne bave politikom, već su ih pozvali da se koncentriraju na hodočašće. 

Saudijska Arabija rasporedila je tisuće pripadnika sigurnosti na rutama koje vode do svetog mjesta, smještenog približno 20 kilometara istočno do Meke.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO