Optuženik za napade 11. septembra spreman svjedočiti protiv S. Arabije

Khalid Sheikh Mohammed, koji se optužuje da stoji iza al-Kaidinih napada na Sjedinjene Američke Države 11. septembra 2001. godine, izrazio je spremnost da svjedoči u korist žrtava koje tuže Saudijsku Arabiju i od nje traže odštetu, ukoliko Vlada SAD-a odluči da ga poštedi smrtne kazne, prema izvještajima objavljenim u ponedjeljak.

Mohammedova ponuda je iznesena kasno u petak, u pismu koje su advokati pojedinaca i poslovnih ljudi predali Sudu na Manhattanu, zahtijevajući milijarde dolara odštete.

‘Trenutno ne može pristati na svjedočenje’

Saudijska Arabija dugo odbija umiješanost u napade iz 2001. godine, u kojima su se oteti avioni zabili u zgrade Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku i Pentagona pored Washingtona, dok se jedan od njih srušio na poljanu u Pennsylvaniju. Tada je poginulo oko 3.000 osoba.

Michael Kellogg, advokat Vlade Saudijske Arabije sa sjedištem u Washingtonu, odbio je komentirati ovu informaciju, koju je ranije objavio i Wall Street Journal.

Prema navodima iz pisma, advokati oštećenih u kontaktu su sa pet uhapšenih osoba u vezi mogućnosti da svjedoče u slučaju. Trojica od njih, među kojima je i Mohammed, nalaze se u zatvoru Guantanamu, na Kubi, a dvojica u zatvoru maksimalne sigurnosti Supermax u Coloradu.

U pismu se kaže da Mohammed „trenutno“ ne može pristati na svjedočenje, ali da se to može promijeniti.

„U odsustvu potencijalne smrtne kazne, bila bi moguća mnogo šira saradnja“, dodaje se u pismu.

Koliko može biti koristan?

Mohammed i ostali pritvorenici iz Guantanama već su bili na saslušanjima.

Advokat oštećenih Jamed Kreinder kaže da nije jasno koliko bi Mohammed mogao biti koristan, a sličnog je mišljenja i bivši CIA-in oficir Glenn Carle.

„On prilično dobro poznaje strukturu al-Kaide, odluke koje su donijete i kako su se stvari događale. On je taj koji je razmišljao o mnogo toga. Dakle, mislim da ima informacije, ali je veliko pitanje koliko će to biti iskoristivo na američkom sudu“, rekao je Carle za Al Jazeeru.  

Reporterka Al Jazeere iz Washingtona Patty Culhane kaže da je ovaj slučaj odvojen od onog glavnog, u kojem se sudi Mohammedu.

Ona, također, kaže da je nejasno kako će američki predsjednik Donald Trump, koji je blizak liderima Saudijske Arabije, reagovati na Mohammedovu ponudu.

Ministarstvo pravde SAD-a nije bilo dostupno za komentar.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

U Guantanamu je nastavljeno saslušanje uoči suđenja petorici zatvorenika optuženih za planiranje i pomaganje napada 11. septembra.  Među njima je Khalid Sheikh Mohammed, koji je priznao vojnim istražiteljima da je bio glavni organizator pomenutih događaja. 

Published On 20 Jun 2013

U američkom vojnom zatvoru u Guantanamu okončan je posljednji predraspravni postupak optuženima za sudjelovanje u napadima na New York 11. septembra. Zatvor je otvoren 2002., a kroz njega je dosad prošlo gotovo 800 muškaraca. Predsjednik Barack Obama je obećao da će ga zatvoriti, ali će taj problem ostaviti svome nasljedniku.   

Published On 11 Dec 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO