Njemačka izručila Belgiji državljanina BiH osumnjičenog za terorizam

U napadu na dvoranu Bataclan poginulo je 90 osoba (Arhiva)
U napadu na dvoranu Bataclan poginulo je 90 osoba (Arhiva)

Njemačke vlasti danas su izručile Belgiji državljanina BiH osumnjičenog za veze sa terorističkim napadom u novembru 2015. godine u Parizu, saopštilo je tužilaštvo u Naumburgu.

„Osumnjičeni je jutros predat belgijskim vlastima“, navelo je tužilaštvo i dodalo da je državljanin BiH (39) priveden u junu, prenosi agencija Beta.

Osumnjičen je da je navodno nabavio oružje napadačima na parisku koncertnu salu Bataclan 13. novembra 2015. godine.

Belgijske vlasti su za njim raspisale potjernicu zbog podrške organizaciji povezanoj sa terorističkim napadima među kojima je napad na dvoranu Bataclan, navelo je njemačko tužilaštvo.

Tri eksplozije u isto vrijeme

Tri bombaša samoubice su se 13. novembra 2015. istovremeno digla u zrak u Parizu – prvi u blizini fudbalskog stadiona tokom utakmice, drugi ispred koncertne hale Bataclan tokom koncerta i treći ispred mjesta gde je nekoliko restorana.

Najviše žrtava, 90, bilo u Bataclanu.

Bh. mediji su krajem juna objavili da se radi o Adisu Abazu, koji je uhapšen u saradnji njemačkih vlasti sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH (OSA BiH).

Sarajevski mediji prenijeli su tada da je Abaz bio hapšen i u januaru 2018. godine zbog krijumčarenja oružjem u Sloveniju, ali da je nakon puštanja iz pritvora, uz određivanja mjera zabrane, pobjegao iz BiH.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO