Šest mrtvih u napadu na sjedište gradonačelnika

Grupa Al Shabab povezana sa Al Kaidom često napada državne zgrade (EPA)

Najmanje šest ljudi je ubijeno, a šestoro je ranjeno, među kojima i gradonačelnik Mogadiša, u samoubilačkom napadu na gradsku kuću u tom gradu, saopštila je somalijska Vlada.

Napad se dogodio tokom trajanja sastanka zvaničnika o bezbednosti u gradskoj kući u Mogadišu, kada je bombaš samoubica ušao unutra i aktivirao pojas sa eksplozivom.

“Šest osoba, među kojima dvoje pomoćnika gradonačelnika i tri direktora službi ubijeni su u terorističkom napadu danas popodne. Još šest osoba je ranjeno, među kojima i gradonačelnik Mogadiša i drugi pomoćnici o kojima sada brine medicinski tim”, rekao je ministar informisanja Mohamed Abdi Hayir.

Gradonačelnik Mogadiša Abdirahman Omar Osman i njegov zamenik hitno su prebačeni u bolnicu sa ozbiljnim povredama, a dva komesara okruga su među poginulim, rekao je ranije kapetan policije Mohamed Husein.

Napad se dogodio neposredno posle posete izaslanika UN za Somaliju Jamesa Swana koji je napustio zgradu manje od sat pre eksplozije.

Napad tijekom sigurnosnog sastanka

Nije jasno kako je bombaš samoubica uspeo da uđe u kancelariju gradonačelnika za vreme bezbednosnog sastanka.

Ekstremistička grupa Al Shabab preuzela je odgovornost za napad, prenosi agencija AP.

“Taj teroristički čin nas neće odvratiti od služenja javnosti”, rekao je zamenik gradonačelnika Mohamed Abdulah Tulah za vladin radio u Mogadišu, prenosi agencija France press.

Grupa Al Shabab povezana sa Al Kaidom često napada državne zgrade, kao što je predsednička palata i druge istaknute ciljeve u Mogadišu.

Ta grupa je izbačena iz Mogadiša pre više godina, ali i dalje kontroliše oblasti u južnom i centralnom delu zemlje i često je na meti američkih vazdušnih napada.

Izvor: Agencije