Nove civilne žrtve u napadu ruskih i Assadovih snaga

Snage odane Assadovom režimu od jutros izvode napade na područja unutar zone deeskalacije sukoba Idlib (Anadolija)
Snage odane Assadovom režimu od jutros izvode napade na područja unutar zone deeskalacije sukoba Idlib (Anadolija)

U napadima vojske režima sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada i ruskih snaga, koje od jutarnjih sati izvode na naselja u zoni deeskalacije sukoba Idlib, poginulo je sedam civila, javlja agencija Anadolija.

Opozicijski opservatorij za zračni prostor saopćio je kako snage odane Assadovom režimu od jutros izvode napade na područja unutar zone deeskalacije sukoba Idlib.

Pripadnici Civilne zaštite (Bijeli šljemovi) tvrde kako su u napadima na Marratinnuman poginula dva civila, u Keferrumu tri i dva na području El Etariba, na jugozapadu Halepa. 

Napadi i dalje traju pa postoji zabrinutost da bi broj mrtvih mogao biti povećan. 

U zračnim napadima koje su režimske snage i Rusija prije tri dana izveli na Saraqib i Marrattinuman poginulo je 50 civila.

Raseljeno pola miliona osoba

U Idlibu kao utvrdi sirijske opozicije živi približno četiri miliona stanovnika i interno raseljenih koji su meta stalnih režimskih napada.

Uz posredovanje Turske i Rusije u Sočiju 17. septembra 2018. postignut je dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone za civile.

Od septembra prošle godine i proglašenja primirja u toj regiji je raseljeno više od pola miliona ljudi.

Pripadnici Sirijske mreže za ljudska prava ranije su saopćili kako je u napadima na zonu deeskalacije sukoba Idlib, koje su režimske snage i saveznici izveli od 26. aprila do 12. jula poginulo 606 civila, od toga 157 maloljetnika i 111 žena.

Izvor: Agencije


Povezane

U napadima ruskih aviona na tržnicu u zoni deeskalacije u sjevernoj sirijskoj pokrajini Idlib poginulo je 17 civila, a deseci su ih ranjeni. Pripadnici Civilne zaštite su na terenu i vode akcije spašavanja. Broj žrtava u vladinim i ruskim napadima izvedenim u posljednja 24 sata na naselja u pokrajini Idlib porastao je na 34.

Specijalne snage se nalaze na forntu i Rusi sada direktno interveniraju, rekao je glasnogovornik pobunjeničkog Nacionalnog fronta oslobođenja.

18 Jul 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO