Lagarde podnijela ostavku na mjesto čelnice MMF-a

Christine Lagarde: Ako je epidemija privremene prirode imat će znatan utjecaj na ekonomsku aktivnost (EPA)
Christine Lagarde: Ako je epidemija privremene prirode imat će znatan utjecaj na ekonomsku aktivnost (EPA)

Christine Lagarde, čelnica Međunarodnog monetarnog fonda, objavila je u utorak kako na to mjesto podnosi ostavku koja će stupiti na snagu sredinom septembra, nakon što je sada jasniji proces njene nominacije za predsjednicu Evropske centralne banke.

Lagarde je kazala kako njena ostavka stupa na snagu 12. septembra, otvarajući put MMF-u da izabere novog čelnika, prenosi Hina.

“S većom jasnoćom u vezi procesa moje nominacije za predsjednicu Evropske centralne banke (ECB) i vremena koje će biti za to potrebno, donijela sam odluku koja je u najboljem interesu MMF-a”, rekla je Lagarde

Kazala je kako će njena ostavka ubrzati izbor njenog nasljednika.

Nominacija za predsjednicu ECB-a

Ostavka Lagarde dolazi dvije sedmice nakon njene nominacije 2. jula za mjesto predsjednice ECB-a. Nije odmah podnijela ostavku u MMF-u jer nije bilo izvjesno hoće li novi Evropski parlament odobriti nju i ostale kandidate za vodeće pozicije EU-a, kažu Reutersovi izvori.

O njenoj nominaciji raspravlja podijeljeni Evropski parlament. Ukoliko bude prihvaćena, na mjestu predsjednice ECB-a 31. oktobra naslijedit će Marija Draghija.

Drugi petogodišnji mandat Christine Lagarde na poziciji čelnice MMF-a trebao je trajati do jula 2021.

Mjesto predsjednika MMF-a tradicionalno je pripadalo Evropljaninu, dok je vodeća pozicija MMF-ove sestrinske organizacije, Svjetske banke, pripadala Amerikancu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO