Pentagon planira vojnu pratnju za brodove u Zaljevu

SAD okrivljuje Iran za seriju napada na brodove u Zaljevu (EPA)

Pentagon tvrdi da su u toku razgovori o uvođenju vojne pratnje za brodove u Zaljevu, dan nakon što su iranski brodovi navodno pokušali blokirati prolazak britanskog tankera kroz Hormuški moreuz.

General Mark Milley, kandidat Bijele kuće za prvog čovjeka Zajedničke komande, u četvrtak je rekao da Washington pokušava formirati koaliciju koja bi „osigurala vojnu pratnju komercijalnim brodovima“.

„Mislim da će to potrajati nekoliko sedmica“, rekao je Milley Komitetu Senata SAD-a.

Ranije, američka Peta flota je objavila da sarađuje sa Kraljevskom mornaricom Velike Britanije, kao i sa regionalnim i globalnim partnerima kako bi odbranila slobodu kretanja kroz regiju.

„Američka Peta flota upoznata je sa nezakonitim uznemiravanjem mornarice Iranske revolucionarne garde i pokušaju da se prepriječi put britanskom brodu 10. jula u blizini Hormuškog moreuza“, rekao je viceadmiral Jim Malloy, komandant Pete flote.

Upozorenje za britanske brodove

Glasnogovornik američke centralne komande, također, tvrdi da prijetnja slobodi kretanja zahtijeva rješenje na međunarodnom nivou.

Sigurnosni izvor iz Velike Britanije rekao je da je London već podigao procjenu rizika za britanske brodove koji plove kroz iranske vode na najviši nivo.

U četvrtak, Velika Britanija je objavila da su tri iranska plovila pokušala zaustaviti britanski tanker koji je želio proći kroz Hormuški moreuz, ali da su odustali kada su dobili uzozorenje od obližnjeg britanskog ratnog broda.

Iranska revolucionarna garda negirala je da je učestvovala u incidentu, koji je uslijedio sedmicu nakon što je britanska mornarica u Gibraltaru zaplijenila iranski tanker za koji se vjeruje da je išao ka Siriji, u kršenju sankcija Evropske unije.

Izvor: Al Jazeera i agencije