Trudnice i djeca žrtve plemenskih sukoba na Papua Novoj Gvineji

Ubistva su, kako se pretpostavlja, odmazda za neki prethodni sukob u kojem je ubijeno sedam osoba (EPA)
Ubistva su, kako se pretpostavlja, odmazda za neki prethodni sukob u kojem je ubijeno sedam osoba (EPA)

Više od 20 osoba, uključujući trudnice i djecu, ubijeno je u nedavnim plemenskim sukobima na Papua Novoj Gvineji, prenijeli su lokalni mediji.

Broj žrtava i vrijeme izbijanja nasilja u zabačenoj provinciji Hela variraju u izvještajima australijskih medija, ali guverner provincije Phillip Undialu rekao je za australijsku televiziju da je u selu Karida u posljednjem nasilju poginulo 16 ljudi, među kojima su bile žene i djeca.

Ova ubistva su, kako se pretpostavlja, odmazda za neki prethodni sukob u kojem je ubijeno sedam osoba, rekao je Undialu, prenosi Tanjug.

Masakr nedužnih

“Ovo je eskaliralo u masakr nad nedužnim ženama i djecom”, dodao je on, prenosi AP.

Lokalni list Post-Kurir, međutim, javlja da je u selima Karida i Peta od subote ubijeno 24 ljudi.

“Ovo nije plemenska borba gdje se suprotstavljeni seljani bore na polju. Ovo je gerilski sukob što znači da se međusobno kriju i beže, i prave zasjede neprijateljima”, rekao je policijski inspektor Teddy Augwi.

Plemenski sukobi česti su u unutrašnjost Papua Nove Gvineje, gdje se mještani svete za smrt svojih rođaka.

Premijer ove otočke zemlje James Marape rekao je da bi odgovorni za smrtonosne napade mogli da se suoče sa smrtnom kaznom.

Izvor: Agencije


Povezane

Imigraciona služba Papue Nove Gvineje počela je raspuštati dijelove bivšeg izbjegličkog zatvora na ostrvu Manus, jer se rok za njegovo zatvaranje približava. Izbjeglice tvrde da im je vlada produžila rok do ponedjeljka da napuste kamp.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO