Trump kritikuje NASA-u i kaže da je Mjesec ‘dio’ Marsa

NASA bi se trebala fokusirati na mnogo važnije stvari, uključujući i Mars (čiji je Mjesec dio), odbranu i nauku, rekao je Trump (Reuters)
NASA bi se trebala fokusirati na mnogo važnije stvari, uključujući i Mars (čiji je Mjesec dio), odbranu i nauku, rekao je Trump (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump objavio je tvit koji je izazvao lavinu komentara, a koji se odnosi na planove NASA-e o slijetanju na Mjesec.

Trump je rekao da bi ta američka svemirska agencija trebala prestati govoriti o povratku na Mjesec, što je izazvalo konfuziju, jer upravo njegova administracija cilja da do 2024. godine počne slijetanje na njega.

„Za sav novac koji trošimo, NASA ne bi trebala govoriti o odlasku na Mjesec. To smo učinili prije 50 godina“, napisao je Trump dok se avionom vraćao iz Evrope u SAD, te je dodao:

„Oni bi se trebali fokusirati na mnogo važnije stvari, uključujući i Mars (čiji je Mjesec dio), odbranu i nauku“.

 

 

 

 

Šta je Trump time mislio reći, ostalo je nejasno, ali postoji mogućnost da je sugerisao na to da se NASA mora više fokusirati na Mars, dok bi Mjesec u toj priči bio samo stepenica ka njemu.

Zaokret u odnosu na dosadašnji stav

Objava američkog predsjednika predstavlja zaokret u odnosu na njegov dosadašnji stav. U jednom od posljednjih tvitova na ovu temu, Trump je 13. maja napisao:

„Idemo natrag na Mjesec, a onda na Mars“.

Potpredsjednik SAD-a Mike Pence u aprilu je, također, najavio plan da se SAD vrati na Mjesec do 2024. godine, iako neki eksperti za svemir izražavaju sumnju da se taj rok može ispoštovati.

Na svojoj internetskoj stranici, NASA, koja je u periodu od 1969. i 1972. godine imala šest misija Apollo s ljudskom posadom, na putovanju na Mjesec.

„Mjesec nam otvara mogućnost da testiramo nove alate, instrumente i opremu koja se može koristiti na Marsu, uključujući staništa, sisteme za održavanje života, tehnologije i prakse koje bi nam mogle pomoći da izgradimo samoodržive ispostave van Zemlje”, stoji na stranici.

Izvor: Al Jazeera i agencije

 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO