Katar gaji rezerve prema zaključcima samita u Meki

Na samitu u Meki ignorisan su najveći probemi regije, poput palestinskog pitanja i ratova u Libiji i Jemenu, kaže katarski ministar (AP)

Katar je objavio da gaji rezerve prema pretvrdim izjavama na računa Irana, koje su izrečene na hitnim samitima koje je prošle sedmice u Maki organizovala Saudijska Arabija.

„Izjavama je Iran osuđen, ali njima se nije pozvalo na usmjereniju politiku razgovora s Terehanom“, izjavio je za Al Jazeeru katarski ministar vanjskih poslova šejk Mohammed bin Abdulrahman Al Thani.

On je dodao da je na samitima „prihvaćena američka politika prema Iranu, a ne ona koja u obzir uzima komšijske odnose“.

Al Thani je postavio i pitanje jedinstva na koje pozivaju susjedne zemlje, a koje su 2017. godine Kataru uvele blokadu.

‘Gdje je jedinstvo u slučaju Katara?’

„Izjava sa samita govori o jedinstvenom Zaljevu, ali gdje je ona u slučaju blokade Katara?“, upitao je on.

Katarski premijer šejk Abdullah bin Nasser Al Thani prisustvovao je događaju u Saudijskoj Arabiji, na kojem su bili članovi Organizacije islamskih zemalja, Arapske lige i Vijeća za saradnju u Zaljevu.

Tri hitna sastanka, koja je Rijad tokom vikenda organizovao u svetom gradu Meki, uslijedila su nakon napada na saudijski naftovod, kao i tankere blizu obale Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Saudijski kralj Salman je optužio Iran za, kako je rekao, „čistu agresiju“ na regionalnu stabilnosti i međunarodnu sigurnost“.

Teheran je te optužbe odbacio i nazvao ih neosnovanim, navodeći da se Saudijska Arabija pridružila SAD-u i Izraelu u „beznadežnim“ naporima da mobiliziraju regiju protiv Irana.

U junu 2017. godine, Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i UAE su prekinule sve odnose sa Katarom i nametnule mu kopnenu, morsku i zračnu blokadu.

Četiri zemlje optužuju Katar da podržava “terorizam” i “destabilizira regiju”, što Doha konstantno odbacuje.

‘Unaprijed sačinjene izjave u Meki’

Doha se poslije uvođenja blokade okrenula Teheranu u nastojanju da olakša ekonomsku izolaciju, pa je povećala uvoz ključnih dobara iz Irana, ali i preusmjerila veliki broj letova kompanije Qatar Airways na zračni prostor Islamske republike.

Ranije, katarski ministar vanjskih poslova izjavio je televiziji Al-Araby sa sjedištem u Velikoj Britaniji da je zvanična izjava sa samita sačinjena bez učešća Katara.

„Izjave su bile unaprijed sačinjene i mi nismo konsultirani u vezi njih. Katar ima rezerve prema samitima jer su neki njihovi stavovi u suprotnosti s vanjskom politikom Dohe“, rekao je Abdulrahman.

Na samitu u Meki, Saudijska Arabija je u rastućim tenzijama sa Iranom dobila podršku.

„Nadamo se da će samiti u Meki voditi postavljanju temelja za dijalog kojim će se smaniti tenzije s Iranom“, dodao je katarski ministar vanjskih poslova na Twitteru, uz opasku da su se na samitu u Meki ignorisali najveći probemi regije, poput palestinskog pitanja i ratova u Libiji i Jemenu.

Izvor: Al Jazeera i agencije