Ambasador Irana pri UN-u: Nemoguće je razgovarati s nekim ko prijeti

Ali Khamenei
Ajatolah Ali Khamenei i ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif mete su novih američkih sankcija (Reuters)

Glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi u utorak ujutro je putem Twittera objavio kako je uvođenje sankcija iranskom vođi Aliju Khameneiju i ministru vanjskih poslova Mohammadu Javadu Zarifu zatvorilo put bilo kakvim diplomatskim razgovorima između Teherana i Washingtona. 

„Uvođenje besmislenih sankcija vrhovnom iranskom vođi i šefu iranske diplomatije znači zauvijek zatvoriti put diplomatiji. Trumpova očajna administracija uništava ustanovljene međunarodne mehanizme za održavanje mira i sigurnosti u svijetu”, stoji u tvitu.

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je potpisao izvršnu uredbu o novim sankcijama Iranu uperenim protiv vrhovnog vođe ajatolaha Alija Khameneija i drugih visokih dužnosnika kao odmazdu za rušenje američke bespilotne letjelice, no neke sankcije bile su planirane i prije incidenta. 

Vrhovni vođa odgovoran je za „neprijateljsko ponašanje režima“, ustvrdio je Trump. 

“Sankcije koje će se nametnuti kroz izvršnu uredbu će uskratiti pristup glavnim financijskim resursima iranskom vrhovnom vođi i njegovom uredu“, rekao je Trump. 

‘SAD ne pokazuje nikakvo poštovanje’

Na uvođenje novih sankcija reagirao je i iranski ambasador pri Ujedinjenim narodima Majid Takht Ravanchi, koji je izjavio da atmosfera za razgovor nije dobra jer SAD ne pokazuje nikakvo poštovanje za međunarodno pravo nametanjem novih sankcija Iranu. 

“Ne možete započeti razgovore s nekim tko vam prijeti i zastrašuje vas. Kako možemo razgovarati s nekim kojem je osnovna namjera nametnuti nove sankcije Iranu?”, izjavio je Ravanchi nakon sastanka Vijeća sigurnosti UN-a održanog na zahtjev SAD-a, a čija je tema bio Iran.

“Situacija je stvarno opasna i mi bismo se trebali potruditi da ona ne eskalira”, dodao je Ravanchi koji je pozvao SAD na povlačenje svojih ratnih brodova iz Zaljeva i prestanak “ekonomskog rata protiv iranskog naroda”.

Iran je 17. juna objavio kako će se u roku od 10 dana povući iz međunarodnog sporazuma kojim mu se ograničava zaliha osiromašenog urana, ali kako evropske zemlje još uvijek imaju vremena spasiti taj sporazum.

“Razgovarali smo s našim evropskim kolegama o tome kako da taj sporazum ostane na snazi. Njihova je dužnost kompenzirati ono što smo izgubili zbog povlačenja SAD-a iz nuklearnog sporazuma”, zaključio je Ravanchi.

Izvor: Agencije