Historijska odluka: Britanski sud proglasio prodaju oružja Saudijskoj Arabiji nelegalnom

Djeca pokazuju dijelove projektila koji su koalicijske snage ispalile na glavni grad Jemena Sanu
 (Reuters)
Djeca pokazuju dijelove projektila koji su koalicijske snage ispalile na glavni grad Jemena Sanu (Reuters)

Žalbeni sud u Velikoj Britaniji proglasio je prodaju oružja koje se koristi u ratu u Jemenu Saudijskoj Arabiji nezakonitom, u potezu koji su aktivisti nazvali “historijskim” i tačkom koja bi mogla predstavljati prekretnicu u sukobima u toj zemlji.

Odlukom, donesenom u četvrtak u Londonu na inicijativu Kampanje protiv prodaje oružja (Campaign Against Arms Trade – CAAT), britanska vlada optužuje se za licenciranje prodaje oružja uprkos jasnom riziku da njegova upotreba može prekršiti međunarodne humanitarne zakone.

Iako neće zaustaviti rat u Jemenu, koji je pokrenula koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom, a u kojem je, prema procjenama, od 2016. poginulo 100.000 ljudi, ta odluka suda predstavlja novi korak u naporima međunarodne zajednice da okonča krvavi sukob.

Britanija prodala oružje vrijedno 5,1 milijardu eura

“Presuda je ogromna stvar. Možemo vidjeti da prodaja oružja za rat u Jemenu doživljava međunarodnu osudu i u SAD-u i u Evropi, ali ova odluka, koju je donio sud jedne od dvije države koje Saudijskoj Arabiji prodaju najveće količine oružja, dovodi stvari na drugi nivo”, rekao je Sam Perlo-Freeman, koordinator u CAAT-u, te dodao:

“Historijska je u smislu da se vladin pristup prodaji oružja naziva nelegalnim. To je velika stvar za kampanju, da se zaustavi prodaja oružja Saudijskoj Arabiji i drugim zemljama koji čine njenu koaliciju.”

Otkad je koalicija 2015. pokrenula vojnu intervenciju u Jemenu. Velika Britanija dozvolila je saudijskim snagama da kupi oružje u vrijednosti najmanje 4,6 milijardi funti (5,1 milijardu eura).

Vojna podrška Velike Britanije Saudijskoj Arabiji, koja kupuje 43 posto oružja koje ta zemlja izvozi, ključna je za rat u Jemenu.

Prema anketi CAAT-a, samo šest posto Britanaca podržava prodaju oružja Saudijskoj Arabiji.

Britansko oružje znatno je ojačalo mogućnosti saudijskih zračnih snaga u napadima na ciljeve u Jemenu.

CAAT već tri godine tvrdi da prodaja oružja krši britanske zakone, prema kojima bi ona trebala biti blokirana u slučaju da postoji rizik da se ono koristi u “ozbiljnim kršenjima” međunarodnih humanitarnih zakona.

Vlada će se žaliti na odluku

“Pozdravljamo ovu presudu, ali, u isto vrijeme, tri i po godine sudske procedure koja joj je prethodila previše je”, rekao je Perlo-Freeman.

Britanska vlada sada će morati promijeniti način na koji procjenjuje rizik od kršenja međunarodnog humanitarnog prava prije nego što odobri izvoz.

Odlazeća premijerka Theresa May već je izjavila da će se vlada žaliti na odluku.

Odluka suda ne znači da odobrenja za prodaju oružja Saudijskoj Arabiji odmah trebaju biti povučena, niti će utjecati na postojeće količine zalihe oružja u zemlji, kao i na održavanje koje osoblje BAE Systemsa pruža zračnim snagama Saudijske Arabije.

“Sada pozivamo na trenutno okončanje prodaje oružja Saudijskoj Arabiji i prestanak učešća Velike Britanije u ratu u Jemenu”, kaže Perlo-Freeman.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO