Rusija i Turska dogovorile prekid vatre u pokrajini Ildib

Idlib, Sirija
Čelni čovjek Ujedinjenih naroda Antonio Guterres osuđuje napade na civile, bolnice i škole u Idlbu (Anadolija)

Rusija i Turska dogovorile su potpuni prekid vatre između sirijskih snaga i pobunjenika u sirijskoj pokrajini Idlib, izvijestile su u srijedu ruske novinske agencije, pozivajući se na rusku vojsku.

Ruska vojska priopćila je da je prekid vatre primijenjen u tzv. demilitariziranoj zoni u Idlibu te da je u srijedu značajno doprinio smanjivanju nasilja, izvijestile su agencije, kako prenosi Hina.

Agencije nisu navele koliko dugo bi mogao potrajati prekid vatre.

U zračnim napadima u ponedjeljak je na sjeverozapadu Sirije ubijeno najmanje 25 ljudi, uglavnom civila.

Poginule stotine civila

Od kraja travnja u bombardiranju sirijskog režima i njegova ruskog saveznika poginulo je više stotina civila, tvrde stanovnici i nevladine udruge.

Nasilje u pokrajini Idlib i obližnjoj Hammi obilježilo je najveći sukob između sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i njegovih pobunjenika od prošlog lijeta.

Otkad su u travnju počeli zračni napadi u Idlibu, na desetke tisuća ljudi bilo je prisiljeno napustiti svoje domove.

Posljednje veliko pobunjeničko uporište

Pokrajina Idlib je posljednje veliko pobunjeničko uporište u Siriji.

U rujnu 2018. Moskva i Ankara, koja pomaže nekim pobunjeničkim skupinama, potpisale su ugovor o uspostavi demilitarizirane zone radi razdvajanja pobunjeničkih od Vladinih područja.

Prema podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR), u ratu u Siriji je u osam godina poginulo više od 370.000 ljudi, a raseljeno ih je više milijuna.

Izvor: Agencije