UN: Pokret Husi se povlači iz luke Hodeidah

Pobunjenički pokret Husi kontrolira glavni grad Sanu i još nekoliko važnih regija u zemlji (EPA)
Pobunjenički pokret Husi kontrolira glavni grad Sanu i još nekoliko važnih regija u zemlji (EPA)

Jemenski pokret Husi je pristao da povuče svoje snage iz tri ključne luke prema sporazumu pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda.

Grupa će unilateralno povući svoje borce iz luka Hodeidah, Saleef i Ras Isa tokom narednih četiri dana, počevši od nedjelje, saopćila je Misija UN-a za podršku sporazumu o Hodeidahu u saopćenju.

U saopćenju objavljenom kasno u petak, misija je saopćila da je važno da će povlačenje snaga slijediti “posvećene, transparentne i održive akcije uključenih strana kako bi se u potpunosti ispoštovale obaveze”.

Poprište krize

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize, koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat.

Pobunjenički pokret Husi kontrolira glavni grad Sanu i još nekoliko važnih regija u zemlji, a međunarodno priznata Vlada Jemena djeluje iz lučkog grada Adena.

Konflikti u Jemenu dodatno su pojačani u martu 2015. godine, kada je Saudijska Arabija sa saveznicima počela izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

U ratu je uništena infrastruktura, uključujući zdravstvo, vodovodnu mrežu i kanalizaciju, što je navelo Ujedinjene narode da opišu situaciju u toj zaljevskoj zemlji kao jednu od najgorih humanitarnih katastrofa modernog vremena.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO