Rusija poziva na zatvaranje logora za prognanike u Siriji

Lavrov zamjera Washingtonu što se protivi 'zatvaranju logora' (EPA)

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov koji boravi u posjetu Ammanu, pozvao je u nedjelju da se odmah zatvori logor na jugu Sirije u kojemu su smješteni deseci hiljada sirijskih prognanika u neposrednoj blizini jordanske granice.

Gotovo 50.000 sirijskih prognanika živi u lošim uvjetima u logoru Rokbane, u pustinjskom području na jugoistoku Sirije, blizu baze Al Tanafa kojom se koristi međunarodna koalicija protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), koju vode Sjedinjene Američke Države.

“Pozivamo da se taj logor što prije zatvori”, rekao je Sergej Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare s jordanskim kolegom Aymanom Safadijem.

Usto je kritizirao američke snage koje su “zapravo okupirale” to područje, prenosi Hina.

“UN-ovi promatrači koji su posjetili logor ocijenili su da se većina prognanika želi vratiti kući”, rekao je također ruski ministar zamjerajući Washingtonu što se protivi “zatvaranju logora”.

Trojni sastanak

Safadi je pak pozvao na trojni sastanak američkih, ruskih i jordanskih dužnosnika kako bi se riješilo to “važno humanitarno pitanje”.

Režim Bashara al-Assada koji je zadnjih godina oslobodio velika područja od pobunjenika i boraca ISIL-a želi vratiti kući milione prognanika koji su zbog rata napustili svoj dom.

Režim je krajem februara pozvao prognanike u Rokbaneu da napuste logor, dvije sedmice nakon što je sa saveznikom Rusijom otvorio humanitarne koridore.

UN-ov humanitarni koordinator za sirijsku krizu Panos Moumtzis je tada rekao da niko nije otišao iz logora, istaknuvši ipak da se “više od 95 posto” njegovih stanovnika “želi vratiti na područja pod vladinom kontrolom”.

“Ali (…) žele da im se zajamči sigurnost”, istaknuo je.

U sirijskom sukobu koji je izbio u martu 2011. izginulo je više od 370.000 ljudi, a milioni su raseljeni.

Izvor: Agencije