Britanski Gornji dom danas raspravlja o odgodi Brexita

Potpredsjednik Evropske komisije rekao je da EU ne može nastaviti odobravati Velikoj Britaniji dvosedmične odgode Brexita (EPA)

Gornji dom britanskog parlamenta počinje u četvrtak raspravu o nacrtu zakona već prihvaćenom u Donjem domu, a koji bi premijerku Theresu May obavezao da zatraži odgodu Brexita i tako spriječi haotičan izlazak iz Evropske unije 12. aprila. 

Da bi zakon stupio na snagu moraju ga potvrditi zastupnici Doma lordova.

Donji dom parlamenta u srijedu navečer je tijesno, sa samo jednim glasom više (313 prema 312), izglasao nacrt zakona koji garantira da zemlja ne može napustiti EU bez sporazuma. Evropska unija također treba pristati na novu odgodu. 

May se u srijedu sastala s Jeremyjem Corbynom, čelnikom laburista i obje su strane razgovore nazvale konstruktivnima.

Razgovori se nastavljaju u četvrtak kada se sastaju tehnički timovi.

May i Corbyn krenuli su s dijametralno oprečnih pozicija, jer premijerka zagovara izlazak iz jedinstvenog tržišta kako bi se okončalo slobodno kretanje ljudi, kao i izlazak iz carinske unije, a Corbyn želi ostanak Britanije u carinskoj uniji i očuvanje tijesnih veza s jedinstvenim evropskim tržištem, navodi Reuters.

Velika Britanija trebala je napustiti Uniju 29. marta, ali zbog blokade u parlamentu evropski čelnici dali su premijerki May dvije opcije na samitu 21. i 22 marta.

Prema prvoj britanski su zastupnici trebali izglasati sporazum May i EU-a i tada bi Britanija uredno napustila Uniju, uz odgodu do 22. maja.

‘EU neće izbaciti nijednu državu’

Međutim, u slučaju odbacivanja sporazuma, što se i dogodilo, Londonu je dan rok do 12. aprila do kada bi trebao predstaviti alternativu i tražiti novu odgodu koja će ga obavezati da organizira evropske izbore krajem maja. Ako ne bi bila predstavljena alternativa, na taj bi datum došlo do Brexita bez sporazuma.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker ponovio je stav Unije da Britanija može dobiti odgodu do 22. maja ako May uspije u nekoliko idućih dana uvjeriti svoje zastupnike da odobre sporazum. 

Međutim, britanski zastupnici već su tri  puta odbacili sporazum koji je May mukotrpno ispregovarala s Evropskom unijom. 

Ali, ako sporazum ne prođe, “daljnje odgode neće biti moguće”, upozorio je Juncker.

S obzirom da se rok bliži Juncker je rekao da je scenarij Brexita bez sporazuma, neurednog i haotičnog “vrlo izgledan”.

Pritom je poručio da EU “neće izbaciti nijednu državu”, te dodao “učinit ću lično sve što mogu da spriječim neuredni Brexit”.

Čelnici EU-a održat će vanredni samit 10. aprila, a po svemu se čini da su podijeljeni u stavu o tome kakvu ponudu dati May kako bi joj pomogli da se izvuče iz pat pozicije u koju je zapao Brexit. 

‘Ne možemo zauvijek pregovarati o Brexitu’

Potpredsjednik Evropske komisije rekao je da EU ne može nastaviti odobravati Velikoj Britaniji dvosedmične odgode Brexita.

Frans Timmermans rekao je za njemački list Die Welt da je EU dosegla limit onoga što može ponuditi Britaniji kada se radi o ustupcima kojima se želi prekinuti pat pozicija oko Brexita.

“Ne možemo zauvijek nastaviti pregovore o Brexitu i uvijek ih odgađati za dvije sedmice”, rekao je Timmermans. “Britanski parlament sada mora donijeti odluku i konačno reći što London želi.”

“Mi imamo obavezu prema građanima EU-a, obavezu da zaštitimo jedinstveno tržište EU-a i da zaštitimo Irsku i principe Unije”, dodao je Timmermans.

“Nastavit ćemo to raditi s punom odlučnošću. EU također ima svoje granice. I stigli smo do tih granica”, rekao je Timmermans.

Naglasio je i kako je potrebno da May i Corbyn dođu do dogovora kojim će se prevladati zastoj, stvoren stoga što britanski parlament tri puta nije usvojio sporazum koji su postigli May i EU.

Izvor: Agencije