May predlaže Brexit s dogovorom 22. maja

Britanska vlada zatražila je još vremena kako bi o Brexitu mogla pregovarati s opozicijom (EPA)

Britanska premijerka Theresa May želi da se Velikoj Britaniji dopusti napuštanje Europske unije sa sporazumom 22. svibnja, javlja Reuters.

Ona je ranije, s europskim čelnicima, dogovorila da se Brexit odgodi do tog datuma ako parlament u Londonu do 29. ožujka prihvati sporazum koji je postigla s Bruxellesom, no oni su ga po treći put odbili. 

Britanska premijerka sada pokušava postići kompromis s Jeremyjem Corbynom, čelnikom laburista, koji poziva na nastavak članstva u carinskoj uniji i blizak odnos s jedinstvenim europskim tržištem. 

“Sada želim da uspijemo pronaći pristup kojim međustranačkom podrškom možemo potvrditi sporazum i dogovor koji će nam omogućiti izlazak 22. svibnja”, kazala je premijerka May. 

Bilo kakvu novu odgodu s trenutno određenog 12. travnja mora prihvatiti preostalih 27 članica EU-a.

Europski čelnici sastaju se na izvanrednom summitu u Bruxellesu dva dana prije tog roka.  

‘Nije pet do 12, nego 12 i pet’

Prethodno su ministri vanjskih poslova Njemačke i Francuske zatražili od Velike Britanije da bude jasnija i brža, nakon što je premijerka Theresa May najavila da će tražiti produljenje procesa izlaska te države iz Europske unije, prenosi Reuters.

“Obavijestite nas ako dođe do promjena”, poručio je Jean-Yves Le Drian, šef francuske diplomacije.

“Tri godine nakon svoje odluke Britanci moraju izaći s jasnim planom. U suprotnom, mislim da ćemo prisustvovati teškom Brexitu”, upozorio je Le Drian.

Njegov njemački kolega Heiko Maas nije komentirao novi zahtjev britanske premijerke, ali je apelirao na London da brzo djeluje.

“Nije pet do 12, već je pet minuta poslije 12 – to moraju znati i oni u Londonu”, rekao je Maas.

Gotovo tri godine otkako je Ujedinjeno Kraljevstvo na referendumu glasalo o izlasku iz EU-a, britanska politika je u krizi i nejasno je kako će, kada i hoće li uopće ta država napustiti Europsku uniju čija je članica postala 1973. godine. 

Izvor: Agencije