Do istine o Khashoggiju i putem društvenih mreža

Hashtag je pokrenula Hatice Cengiz, zaručnica pokojnog Khashoggija (EPA)

Hashtag “Khashoggi nikada neće umrijeti” (#khasoggiwillneverdie) na engleskom i arapskom jeziku naišao je na jak odjek na društvenoj mreži Twitter u vrijeme kada se navršava šest mjeseci od ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu u Turskoj.

Nekoliko sati od postavljanja, hashtag je generirao veliki broj korisničkih interakcija na Twitter platformi, a mnogi koji su ga podijelili naglasili su da je potrebno nastaviti ulagati napore kako bi se kaznile ubice novinara Khashoggija, kolumniste američkog lista The Washington Post koji je kritizirao politiku saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana. 

Hashtag je pokrenula zaručnica ubijenog Khashoggija, Hatice Cengiz preko svog Twitter naloga kako cijeli slučaj ne bi pao u zaborav i kako bi se nastavio pratiti, imajući u vidu da Khashoggijevo tijelo još uvijek nije pronađeno i da njegove ubice nisu izvedene pred lice pravde, iako su saudijske vlasti saopćile da je počelo suđenje jednom broju odgovornih osoba.

U tweetovima objavljenim pod ovim hashtagom naglašava se kako je potrebno kazniti prave krivce odgovorne za ovo ubistvo. Pojedini smatraju da će saudijski prijestolonasljednik platiti visoku cijenu zbog ovog zločina i da ga treba izvesti pred Međunarodni sud pravde kao osobu odgovornu za likvidaciju saudijskog novinara, prema njihovom mišljenju. Drugi, pak, pišu kako ubice Khashoggija neće izbjeći pravdu, bez obzira koliko dugo to potrajalo.

Izvesti odgovore pred lice pravde

Grupa aktivista “Zatvorenici savjesti” (@m3takl) iz Saudijske Arabije pozvala je preko svog Twitter naloga na podršku hashtagu #khasoggiwillneverdie sa zahtjevom da se pred lice pravde izvedu svi odgovorni za ovaj zločin. “Ako osobe odgovorne za ubistvo Jamala Khashoggija izbjegnu kaznu, hoće li ih to potaknuti na činjenje sličnih zločina”, pitaju administratori te stranice.

U tweetovima objavljenim pod ovim hashtagom spominje se i hrabrost saudijskog novinara, kao i njegov patriotizam, te upozorava da slučaj njegovog ubistva ne smije pasti u zaborav. Također se spominju i navodi američkog lista The Washington Post da su saudijske vlasti dale Khashoggijevim sinovima veće sume novca i luksuzne nekretnine kao kompenzaciju za smrt njihovog oca.    

Korisnici Twittera su upotrijebili i videozapise Khashoggija u kojima govori o svojoj reformističkoj viziji za spašavanje kraljevine te kritizira kršenje ljudskih prava koje se dešava u toj zemlji. 

Također, u brojnim objavama na ovoj društvenoj mreži izneseni su zahtjevi da se otkrije gdje se nalazi tijelo Khashoggija, dok turske vlasti vjeruju da su se ubice saudijskog novinara riješile njegovog tijela tako što su ga ili istopili u kiselini nakon što su ga isjekli na komade ili spalili u peći koja može izdržati visoke temperature u rezidenciji saudijskog konzula u Istanbulu.

Izvor: Al Jazeera