Stanovnici istoka Ukrajine lakše do državljanstva Rusije

U proljeće 2014. buknuo je rat na istoku Ukrajine između snaga Kijeva i proruskih separatista (EPA)

Stanovnici separatističkih regija istočne Ukrajine lakše će dobiti rusko državljanstvo na temelju uredbe koju je u srijedu potpisao ruski predsjednik Vladimir Putin, nekoliko dana nakon izbora novog ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, javlja AFP.

Prema uredbi, objavljenoj na službenoj stranici Kremlja, pojednostavljeni postupak omogućit će stanovnicima ukrajinskih regija Donjeck i Lugansk dobivanje ruske putovnice. U tim regijama je u ratu proruskih separatista i ukrajinskih snaga poginulo oko 13.000 ljudi.

Uredba se odnosi samo na neke dijelove tih dviju ukrajinskih regija.

Do odobrenja i do tri mjeseca

Nema sumnje da se ta mjera odnosi na osobe koje žive u samoproglašenim republikama Donjeck i Lugansk, proruskim pobunjeničkim regijama koje izmiču kontroli Ukrajine, konstatira francuska agencija.

U uredbi se precizira da će ruske vlasti trebati u roku od tri mjeseca proučiti podnesene prijave.

Svrha “humanitarne mjere je zaštita prava i sloboda osoba i građana prema općeprihvaćenim načelima normi i međunarodnog prava”, navodi se u tekstu uredbe.

U proljeće 2014. buknuo je rat na istoku zemlje između snaga Kijeva i proruskih separatista.

Osude lidera

Odlazeći lider Ukrajine i novoizabrani predsjednik izdali su danas odvojene izjave kojima osuđuju Rusiju kao okupatorsku silu u istočnoj Ukrajini, nakon što je Moskva pokrenula postupak pojednostavljenja procedure za dobijanje ruskih pasoša.

Odlazeći predsjednik Petro Porošenko rekao je da se akcijom Kremlja krši međunarodno pravo, dok je novoizabrani šef države Volodimir Zelenski optužio Rusiju za rat protiv Ukrajine, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije