Bangladeš: Spalili djevojku koja je prijavila nastavnika

Nusrat je nakon napada otišla u policijsku stanicu gdje ju je policajac snimio telefonom (EPA)

Djevojku iz Bangladeša koja je prijavila svog nastavnika za seksualno uznemiravanje vršnjaci su posuli kerozinom i zapalili, a nakon pet dana ona je preminula. 

Nusrat Jahan Rafi spaljena je dvije sedmice nakon što je podnijela prijavu u policiji, prenio je BBC.

Njena hrabrost i smrt privukli su veliku pažnju javnosti u Bangladešu i ukazali na ranjivost žrtava seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja u ovoj konzervativnoj zemlji na jugu Azije, navodi BBC.

Nusrat (19) je bila učenica Islamske škole u malom gradu Feni, 160 kilometara južno od Dake. Ona je ispričala da ju je profesor pozvao u svoju kancelariju i dodirivao na neprimjeren način, a dodala je i da je uspjela da pobjegne.

Mnoge mlade žene i djevojke u Bangladešu radije kriju svoja iskustva o zlostavljanju ili uznemiravanju iz straha da bi ih društvo ili porodice mogli osuditi, navode mediji.

Protesti zbog ubistva

Nusrat je nakon napada otišla u policijsku stanicu gdje ju je policajac snimio telefonom i ona je ponovila šta se dogodilo. Snimak je dospio na društvene mreže, a profesor je uhapšen nakon njene prijave.

Mještani su, međutim, nakon toga izašli na ulice i pozvali lokalne zvaničnike da muškarca oslobode.

Dvije sedmice nakon čitavog slučaja, vršnjaci iz razreda namamili su Nusrat na krov škole pod izgovorom da im je jedna prijateljica pretučena.

Nekoliko učenika ju je opkolilo zaprijetivši joj da mora da povuče prijavu protiv profesora, a pošto je ona to odbila zapalili su je, prenio je Independent.

Nakon njene smrti održani su protesti u više gradova. Policija je uhapsila 15 osoba, a njih sedam je učestvovalo u ubistvu.

Izvor: Agencije