Brexit: May pod pritiskom da osigura mekši izlazak iz EU-a

Treći poraz plana premijerke May, nakon što je obećala da će dati ostavku ako se on usvoji, dodatno ju je oslabio usred krize u vezi Brexita (EPA)

Britanski izlazak iz Evropske unije u zbrci je nakon što je propast strategije premijerke Therese May stvorio pritisak rivalskih frakcija da se izađe bez sporazuma, raspišu izbori ili dogovori puno blaži razvod.

Nakon jedne od najturbulentnijih sedmica u britanskoj politici od referenduma 2016. ostaje i dalje nejasno kako će, kada i hoće li uopće Ujedinjeno Kraljevstvo napustiti taj savez kojem se pridružila prije 46 godina, prenosi Hina.

Treći poraz plana premijerke, nakon što je obećala da će dati ostavku ako se on usvoji, dodatno ju je oslabio usred krize u vezi Brexita, najznačajnijeg britanskog poteza od Drugog svjetskog rata.

Parlament će u ponedjeljak glasati o drugim opcijama, a potom će May u zadnjem pokušaju vratiti svoj plan na novo glasanje u parlamentu, moguće već u utorak.

Parlamentarci će u ponedjeljak odlučivati o drugom kompletu neobaveznih, alternativnih opcija premijerkinom planu, piše dpa.

Među njima je onaj najpopularniji, za ostanak Ujedinjenog Kraljevstva unutar evropske carinske unije, kao i referendum o bilo kojem prihvaćenom sporazumu.

Otvoreni sukobi

U isto vrijeme traju otvoreni sukobi unutar stranke i vlade. Vođa konzervativnih zastupnika u parlamentu rekao je da je vlada trebala biti jasnija da će gubitak većine na vanrednim izborima 2017. “neizbježno” dovesti do prihvaćanja mekšeg Brexita.

“Cjelokupna vlada je trebala biti jasnija u vezi posljedica toga”, istaknuo je Julian Smith u razgovoru za BBC objavljenom u ponedjeljak, dodavši kako su ministri iz vlade pokušali potkopati premijerku.

Njihovo ponašanje je “najgori primjer nediscipline u vladi u britanskoj političkoj historiji”, smatra Smith.

Mnogi u stranci premijerke ipak žele odlučniji razlaz s EU nego što ona predlaže. Novine The Sun pišu kako joj je 170 od sveukupno 314 konzervativnih zastupnika poslalo pismo u kojem traže da se Brexit dogodi u narednih nekoliko mjeseci – sa ili bez dogovora.

Izvor: Agencije


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada