Bolton: SAD će razmotriti oštrije sankcija Sjevernoj Koreji

SAD će pratiti hoće li se Pyongyang posvetiti odustajanju od svog programa nuklearnog oružja (EPA)

Savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost, John Bolton, izjavio je da će Sjedinjene Države razmotriti mogućnost pojačavanje sankcija Sjevernoj Koreji ako Pyongyang ne ukine svoj program nuklearnog naoružanja.

Bolton je za Fox Business Network rekao da će Washington, nakon samita u  Hanoju između Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una, pratiti hoće li se Pyongyang posvetiti odustajanju od svog “programa nuklearnog oružja i svega što je s njim povezano”, prenosi Reuters.

“Ako to nisu voljni, onda mislim da je predsjednik Trump bio vrlo jasan …, neće dobiti ublažavanje ekonomskih sankcija koje su im uvedene i u stvari gledat ćemo da ih pojačamo”, rekao je Bolton.

Sjeverna Koreja obnavlja dio lokacije za lansiranje raketa

Ova njegova izjava uslijedila je nakon drugog samita između Trumpa i sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una koji je završen bez dogovora i nakon informacije južnokorejske obavještajne agencije da su otkriveni znakovi da Sjeverna Koreja obnavlja dio lokacije za lansiranje raketa .

Ranije u utorak, dvije američke istraživačke organizacije i južnokorejska novinska agencija Yonhap izvijestile su da je Sjeverna Koreja obnovila dio mjesta za lansiranje raketa koje je počela demontirati nakon što je obećala da će to učiniti na prvom samitu Kima i Trumpa prošle godine.

Yonhap je citirao zastupnike koje je južnokorejska Nacionalna obavještajna služba (NIS) izvijestila da se rad odvija na lansirnom mjestu Tongchang-ri i da uključuje zamjenu krova i vrata u objektu, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije