Mediji: Pjongjang obnavlja dio lokacije za lansiranje raketa

Raketa, Sjeverna Koreja
Sjeverna Koreja između 2006. i 2017. izvela je šest nuklearnih testova (EPA)

Južnokorejske obavještajne agencije otkrile su znakove da Sjeverna Koreja obnavlja dio lokacije za lansiranje raketa Dongchang-ri, koju je srušila, javlja u utorak Reuters, pozivajući se agenciju Yonhap.

Yonhap navodi da ta zemlja, koja je pod pritiskom da obustavi svoj nuklearni program, ponovno postavlja krov i vrata na tom objektu, prenosi Tanjug.

Nacionalna obavještajna služba Južne Koreje rekla je tijekom brifinga Obavještajnom odboru Narodne skupštine kako su američke informacije iste kao i njihove.

Američki predsjednik Donald Trump nedavno se u vijetnamskoj prijestolnici Hanoiju susreo sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom, ali je njihov drugi samit završen bez dogovora.

IAEA: Ključni reaktor van pogona

Trump je objasnio da se to dogodilo nakon što je Sjeverna Koreja tražila potpuno ukidanje sankcija u zamjenu za zatvaranje nuklearnog postrojenja Yongbyon.

Agencija Ujedinjenih naroda za atomsku energiju (IAEA) objavila je u ponedjeljak kako nuklearni reaktor, za koji se vjeruje da je bio glavni izvor plutonija za sjevernokorejsko nuklearno oružje, ne radi posljednja tri mjeseca, ne otkrivši mogući razlog.

Reaktor snage pet megavata dio je sjevernokorejskog nuklearnog kompleksa Yongbyon, čije je razmontiranje bilo jedno od glavnih pitanja u pregovorima između Trumpa i Kim Jong-una na prošlotjednom samitu.

IAEA nema pristup Sjevernoj Koreji otkad je Pjongjang 2009. protjerao njezine inspektore, a trenutačno većinom nadzire nuklearne aktivnosti te azijske države posredstvom satelita.

SAD ističe kako želi potpunu “denuklearizaciju” Sjeverne Koreje, no nagli prekid samita između Trumpa i Kima bez dogovora učinio je budućnost njihovih razgovora nejasnom. 

Šest nuklearnih testova od 2006.

Ta je izolirana azijska država između 2006. i 2017. izvela šest nuklearnih proba, a prošle je godine digla u zrak tunele na svojoj glavnoj lokaciji za takva testiranja, što je Pjongjang predstavio kao dokaz svoje predanosti prekidu nuklearnih proba.

No, Sjeverna Koreja nije omogućila stručnjacima da svjedoče razmontiranju te lokacije i potvrde da se ono doista dogodilo.

Samo je mala skupina međunarodnih medija, izabrana od Pjongjanga, bila nazočna na rušenju lokacije Punggye-ri.

Izvor: Agencije