IAEA: Ključni sjevernokorejski reaktor van funkcije

Sjeverna Koreja, Nuklearni reaktor
IAEA nema pristup Sjevernoj Koreji otkad je Pjongjang 2009. protjerao njene inspektore (EPA)

Nuklearni reaktor za koji se vjeruje da je bio glavni izvor plutonija za sjevernokorejsko nuklearno oružje ne radi posljednja tri mjeseca, objavila je u ponedjeljak Agencija Ujedinjenih naroda za atomsku energiju, ne otkrivši mogući razlog, prenosi Hina.

Reaktor snage pet megavata dio je sjevernokorejskog nuklearnog kompleksa Yongbyon, čije je razmontiranje bilo jedno od glavnih pitanja u pregovorima između američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una na prošlotjednom samitu u vijetnamskoj prijestolnici Hanoiju.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) nema pristup Sjevernoj Koreji otkad je Pjongjang 2009. protjerao njezine inspektore, a trenutačno većinom nadzire nuklearne aktivnosti te azijske države posredstvom satelita.

Nema dokaza o izdvajanju plutonija

Neki neovisni analitičari koji se također koriste tom metodom vjeruju kako zastarjeli reaktor ima tehničkih problema.

“Agencija nije zabilježila bilo kakve indikacije o radu pet megavata snažnog reaktora od početka prosinca 2018.”, kazao je glavni direktor IAEA-e Yukiya Amano u govoru iza zatvorenih vrata za agencijski odbor guvernera, koji se sastaje ovog tjedna.

U radiokemijskom laboratoriju u kojem se plutonij izdvaja iz iskorištenog goriva ne postoje dokazi za takve aktivnosti, dodao je Amano.

No, čini se da radi postrojenje za koje se vjeruje da obogaćuje uranij, što je proces koji može dovesti do stvaranja materijala za nuklearne bombe, upozorio je direktor Agencije.

Nastavlja se i izgradnja eksperimentalnog lakovodnog reaktora.

“U lakovodnom reaktoru Agencija je zabilježila indikacije nastavka građevinskih radova. Primijetili smo i indikacije da je postrojenje za obogaćivanje urana centrifugom i dalje u uporabi.”

IAEA je više puta naglasila kako je spremna izvršiti nadzor u Sjevernoj Koreji jednom kad se postigne politički dogovor o nuklearnim aktivnostima te države.

SAD ističe kako želi potpunu “denuklearizaciju” Sjeverne Koreje, no nagli prekid samita između Trumpa i Kima bez dogovora učinio je budućnost njihovih razgovora nejasnom. 

Bez stručnjaka na razmontiranju lokacije

Ta je izolirana azijska država između 2006. i 2017. provela šest nuklearnih proba, a prošle je godine digla u zrak tunele na svojoj glavnoj lokaciji za takva testiranja, što je Pjongjang predstavio kao dokaz svoje predanosti prekidu nuklearnih proba.

No, Sjeverna Koreja nije omogućila stručnjacima da svjedoče razmontiranju te lokacije i potvrde da se ono doista dogodilo.

Samo je mala skupina međunarodnih medija, izabrana od Pjongjanga, bila nazočna na rušenju lokacije Punggye-ri.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO