Turski list: CIA daje lažne pasoše pripadnicima ISIL-a

Vođa ISIL-a Abu Bakr al-Bagdadi pod nadzorom je američkih snaga; objavljena je njegova fotografija u oklopnom vozilu (Yeni Sefak)

U izvještaju koji je objavio turski list Yeni Safak navodi se da američka Centralna obavještajna agencija (CIA) daje pripadnicima organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIL) lažne pasoše.

Također je navedeno da Sjedinjene Američke Države pripremaju novu zavjeru s pripadnicima ISIL-a.

Turski list dodaje da postoje novi tajni planovi zbog kojih će pripadnici ISIL-a biti izvedeni iz regije preko Iraka s novim imenima, ličnim dokumentima i pasošima.

Proglašene vojne zone

Dalje navodi da je CIA proglasila oblasti Deir ez-Zor, Kesrau, Biseyru, El Omar i Suvar vojnim zonama, gdje je zabranila ulazak i izlazak civilima.

Ta područja zatim su pretvorena u istražne centre, u kojima je američka obavještajna služba ispitala približno 2.000 osumnjičenih pripadnika ISIL-a, nakon čega je 140 njih dobilo pasoše i nove identitete.

Sve se to odvijalo prema smjernicama američkog Ministarstva odbrane (Pentagon), koje je radilo na određivanju identiteta osoba s kojima se trebala provesti istraga.

U izvještaju se navodi da su neki od boraca ISIL-a s kojima je CIA razgovarala prebačeni na područje Abu Hashem.

Riječ je o istražnom centru koji je uspostavila ta obavještajna agencija umjesto tačaka okupljanja PKK-a u Hasekeu, El Holu i Rukbi.

List dodaje da te istražne centre također posjećuju istražioci izraelskih, francuskih i britanskih tajnih službi.

SAD prikupio pet tona zlata

Yeni Safak ističe da se u tim kampovima izdaju lične karte i pasoši određenim imenima i da im se osigurava izlazak iz njih preko Iraka.

Navodi i da je vođa ISIL-a Abu Bakr al-Bagdadi pod nadzorom američkih snaga, a objavio je i fotografiju Bagdadija kako sjedi u američkom oklopnom vozilu.

Dodaje da su pripadnici ISIL-a koji su pobjegli iz mjesta Baghouz, na istoku Sirije, potvrdili autentičnost fotografije.

Ističe se i da je 45 civila ubijeno istočno od Baghouza, a da je SAD prikupio više od pet tona zlata i 25 miliona dolara iz područja u kojem su izbile završne borbe protiv ISIL-a u njihovom posljednjem uporištu u Siriji.

Izvor: Mediji


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO