Rusija želi od Turske da ukloni borce iz Idliba

Ruski predsjednik Vladimir Putin sastat će se sa liderima Turske i Irana sljedeće sedmice na samitu u Sočiju (AP)

Rusija je tražila od Turske da učini više u borbi protiv boraca u sirijskoj provinciji Idlib i ispuni obećanje koje je dala kao dio dogovora sa Moskvom prošle godine. 

Turska koja podržava umjerene sirijske pobunjenike, i Rusija koja podržava sirijsku vladu, dogovorili su se u septembru da kreiraju demilitiziranu zonu na sjeverozapadu Idliba u kojoj će se ukloniti svo teško oružje i radikalni borci. 

Ankara je obećala da će razoružati i ukloniti grupu Hay'et Tahrir al-Sham koja tamo dominira, prema sporazumu kojim je spriječena sirijska vlada da pokrene veliku vojnu operaciju u regiji kako bi uklonila grupe nekada povezane sa Al-Kaidom. 

Govoreći na konferenciji za novinare u Moskvi u četvrtak, glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Marija Zakarova rekla je da se situacija u Idlibu brzo pogoršava te da Tahrir al-Sham pokušava da preuzme kontrolu nad cijelim područjem. 

“Zbog ekstremno teške situacije u zonama u Idlibu, očekujemo od turskih partnera da aktiviraju svoje napore da konačno preokrenu struju i u potpunosti ispune obaveze koje su preuzeli”, rekla je Zaharova. 

Trilateralni sastanak

Ruski predsjednik Vladimir Putin sastat će se sa liderima Turske i Irana sljedeće sedmice na samitu u Sočiju, gdje se očekuje da će ponovo govoriti o Siriji. 

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je prošlog mjeseca da “terorističke” grupe djeluju u približno 70 posto demilitarizirane zone u Idlibu, što je protiv, dodao je, septembarskog dogovora. 

Turska kaže da je implementirala dogovor iz Idliba bez većih problema, uprkos provokacijama različitih strana u ratu. 

Idlib je pogođen sporadičnim napadima vladinih snaga već sedmicama, uprkos dogovoru između Rusije i Turske. 

U napadu snaga lojalnih sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu prošlog mjeseca ubijeno je najmanje 11 ljudi, uključujući devet civila, saopćeno je iz Sirijske opservatorije za ljudska prava sa sjedištem u Londonu. 

Također su se dešavali i smrtonosni samoubilački napadi u regiji. 

U sirijskom ratu ubijeno je stotine hiljada ljudi a raseljeni su milioni otkako je počeo u martu 2011. 

Izvor: Agencije