Kim i Trump vjeruju u rezultate koje će svi pozdraviti

Američki predsjednik Donald Trump vjeruje da će drugi po redu susret sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom, koji je počeo danas u glavnom gradu Vijetnama uz rukovanje, biti “izuzetno uspješan, isti ili čak uspješniji od prvog”.

Čast mu je, kako je rekao, što se ponovno sastaje s Kimom. Prvi susret imali su prošlog lipnja u Singapuru.

Prvi susret u Hanoiju Trump je ocijenio kao “izvrstan”, navodeći na Twitteru kako su Kim i on imali “jako dobar dijalog”.

Prema agencijama, Trump i Kim razgovarali su u četiri oka pola sata, a nakon toga su sa svojim savjetnicima i prevoditeljima otišli na večeru.

Očekuje se da će Trump u četvrtak zatražiti od Kima da dopusti inspekcije sjevernokorejskih nuklearnih postrojenja, da ih identificira ili posve zatvori.

Kim će pak vjerojatno zatražiti ublažavanje sankcija ili sigurnosna jamstva, uključujući smanjenje američke vojne nazočnosti na Korejskom poluotoku, javlja dpa.

Trump: Veliki potencijal Sjeverne Koreje

Nedugo nakon što su se pozdravili u hotelu, na prvom susretu, Trump je Kimu rekao: “Vaša zemlja ima golem, nevjerojatan, neograničen gospodarski potencijal”.

Kao pozitivan primjer istaknuo je Vijetnam koji je uspio transformirati svoje gospodarstvo i koji “prosperira kao rijetko koja zemlja na svijetu”.

“Sjeverna Koreja bi isto tako i to jako brzo kada bi se denuklearizirala”, kazao je Trump.

“Radujem se što ću moći vidjeti da će se to dogoditi i što su moći pomoći da se to dogodi”, rekao je, dodajući: “Divno je biti s Vama”.

Kim je pohvalio Trumpa na njegovoj “hrabroj odluci” da inicira dijalog između dviju zemalja i ocijenio da je njihov razgovor prije večere bio “jako zanimljiv”.

Prema Kimovim riječima, na sastanku s Trumpom će biti “postignuti izuzetni rezultati koje će svi pozdraviti”.

“I učinit ću sve što je u mojoj moći da se to dogodi. Bili smo okruženi nepovjerenjem, nesporazumima i zastarjelim praksama koje su pokušale blokirati put kojim smo željeli ići. Međutim, uspjeli smo sve to prevladati”, rekao je sjevernokorejski čelnik.

Moguće okončanje Korejskog rata

“Radujemo se sastanku. Obojica”, rekao je Trump novinarima.

Na upit hoće li i formalno okončati Korejski rat, odgovorio je: “Vidjet ćemo što će se dogoditi, ali želimo uraditi nešto veliko”.

Trump i Kim nastavit će razgovore u četvrtak.

Američkog predsjednika prate državni tajnik Mike Pompeo i vršitelj dužnosti zapovjednika glavnog stožera Mick Mulvaney.

S Kimom su njegov glavni izaslanik Kim Yong-chol i ministar vanjskih poslova Ri Yong-ho.

Vijetnamske vlasti obećale su izuzetno visoke mjere sigurnosti, dok su Washington i Pjongjang još prije nekoliko dana poslali pripadnike svojih sigurnosnih snaga.

Izvor: Al Jazeera i agencije