Kushner predstavlja mirovni plan za Bliski istok

Jared Kushner je dvije godine radio na mirovnom planu između Izraela i Palestinaca (Reuters)

Jared Kushner, zet američkog predsjednika Donalda Trumpa i viši savjetnik Bijele kuće, krenuo je na Bliski istok, gdje će predstaviti ekonomski dio dugo čekanog američkog plana za mir između Izraela i Palestinaca.

Kushner je u subotu navečer napustio SAD i krenuo na turneju tokom koje će obići pet zemalja, prema riječima zvaničnika Bijele kuće.

U društvu američkog izaslanika za Bliski istok Jasona Greenblatta i izaslanika za Iran Briana Hooka, Kushner planira posjetiti Oman, Bahrein, Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Katar.

Tokom putovanja, koje će trajati sedmicu, tim iz Bijele kuće će odmjeriti podršku arapskih zemalja za ekonomski dio Trumpovog “dogovora stoljeća”, tvrdi Reuters.

Palestinci unaprijed odbili prijedlog

Regionalna podrška za ekonomski plan, koji će, kako se očekuje, uključiti i prijedloge za međunarodno finansiranje osiromašene Zapadne obale, bio do dobar korak za eventualno predstavljanje Trumpovih prijedloga koji bi trebali okončati izraelsko-palestinski konflikt.

Američki zvaničnici neće informisati arapske diplomate o sadržaju političkog dijela dogovora, koji pokriva sve probleme višedecenijskog sukoba, navodi Reuters.

Iako je na planu radio gotovo dvije godine, Kushner nije iznosio detalje o njemu, već je konstantno odgađao njegovu objavu.

Palestinci su unaprijed odbili plan, a predsjednik Mahmoud Abbas tvrdi da neće pregovarati sa SAD-om zbog Trumpove kontroverzne odluke od 17. decembra 2017. godine da prizna Jerusalem za glavni krad Izraela.

Govoreći na konferenciji u Varšavi 14. februara, izraelski premijer Benjamin Netanyahu je rekao da će Kushner mirovni prijedlog predstaviti nakon izbora u Izraelu 9. aprila.

Netanyaju je izjavio da je Kushner tada ukratko informirao učesnike konferencije o planu, ali da nije išao u detalje.

Potpuno arapsko priznanje Izraela

Izraelski premijer kaže da nije čuo ništa drugačije od onoga što piše u Saudijskoj mirovnoj incijativi iz 2002. godine, koja je predložila potpuno arapsko priznanje Izraela u zamjenu za povlačenje Izraelaca sa teritorija koje je osvojila u ratu na Bliskom istoku iz 1967. godine.

Netanyaju je izjavio da je Kushner rekao kako je taj plan tada imao smisla, ali da više nije relevantan, jer se “realnost promijenila”.

On nije htio komentirati kakve bi ustupke Izrael trebao načiniti prema američkom planu.

Izvor: Al Jazeera i agencije