Papa želi konkretne mjere protiv svećenika zlostavljača

Papa Franjo, Vatikan, Biskupi, Samit, Seksualno zlostavljanje
Papa je zatražio da budu preduzete konkretne i efikasne mjere protiv svećeničkog zlostavljanja maloljetnika (EPA)

Uz nazočnost vrhovnog poglavara Katoličke crkve pape Franje i brojnih crkvenih dužnosnika, u Vatikanu je u četvrtak počeo samit posvećen borbi protiv svećeničkog seksualnog zlostavljanja djece i maloljetnika.

Papa je zatražio da se poduzmu “konkretne i učinkovite” mjere protiv svećeničkog zlostavljanja maloljetnika na početku samita bez presedana u Vatikanu, odgovarajući žrtvama koje su kao jedno od rješenja predlagale elektrošokove.

“Božji narod gleda nas i očekuje od nas ne jednostavne i očite osude nego da preporučimo konkretne i učinkovite mjere”, rekao je on otvarajući sastanak, koji će trajati tri i pol dana, prenosi Hina.

“Potrebno je biti konkretan”, naglasio je, izašavši izvan okvira pripremljenog govora.

Papa je od 190 sudionika skupa zatražio da čuju “krikove malih koji traže pravdu”.

Na početku sastanka prikazan je video s pet svjedočanstava žrtava svećenika pedofila.

Snimke svjedočanstava žrtava

Čileanka, koju je Crkva prvo optužila da laže, zatražila je, primjerice, od “ubojica vjere” da iskorijene “sav taj rak”.

Afrikanka je svjedočila kako ju je zlostavljao svećenik o kome je financijski ovisila i kako ju je prisilio da tri puta izvrši pobačaj.

Svećenik iz istočne Europe kazao je da je bio zlostavljan kao adolescent i da je o tome pisao biskupu, koji mu nije odgovorio, pa se šest mjeseci poslije obratio nunciju.

Nuncij je reagirao izrazivši razumijevanje, ali ga je biskup napao, ni ne pokušavajući ga razumjeti.

Na skupu sudjeluje 114 predsjednika biskupskih konferencija sa svih kontinenata, koji bi sa sobom kući trebali ponijeti jasnije ideje o tomu kako učinkovitije pristupiti tom problemu, smatra papa, svjestan da crkveni čelnici u nekim zemljama, posebice u Aziji i Africi, taj problem i dalje jako niječu.

Malteški nadbiskup Charles Sciciuna naglasio je u svojem govoru da “svaka optužba u tom smislu mora biti predmet istrage uz pomoć stručnjaka”.

‘Nanošenje rana cijelom Kristovom tijelu’

Filipinski kardinal Luis Antonio Tagle potreseno je govorio o “patnji nedužnih”.

“Priznajemo ponizno i u boli da su naši biskupi nanijeli rane žrtvama i zapravo cijelom Kristovu tijelu”, kazao je.

“Našim propustom da odgovorimo na patnje žrtava, koji je išao sve do toga da ih odbacujemo i prikrivamo skandal kako bismo zaštitili počinitelje i instituciju, povrijedilo je ljude, ostavivši duboku ranu na našim odnosima s onima kojima smo pozvani služiti”, rekao je.

“Nadam se da će ovaj skup biti doživljen kao prekretnica, a ne kao kraj” procesa, kazao je pred početak skupa američki kardinal Blase Cupich, papin čovjek od povjerenja u SAD-u.

Organizatori stavljaju velik naglasak na razdoblje nakon samita, kada se očekuju određene reforme na kratki, srednji i dugi rok, primjerice, izmjene crkvenih zakona koje su potrebne.

Doyle: Temeljito promijeniti kanonsko pravo

Anne Barrett Doyle, sudirektorica organizacije BishopAccountability.org, javne američke baze podataka koja dokumentira istrage o osumnjičenim svećenicima zlostavljačima, istaknula je da se kanonsko pravo mora “temeljito promijeniti”, a ne samo “dotjerati ili izmijeniti”, kako se više ne bi davalo prioritet svećenicima pred njihovim žrtvama.

“Crkva je vrlo daleko od toga da je zaustavila epidemiju”, smatra ona.

Papa će zaključiti skup govorom u nedjelju, a tijekom samita bit će održani paneli i radionice.

Ujedinjeni narodi objavili su 2014. godine izvješće o slučajevima rasprostranjenog seksualnog zlostavljanja nad djecom unutar Katoličke Crkve.

U izvješću je Vatikan optužen da je prikrio brojne slučajeve svećeničkog zlostavljanja djece, odnosno da je tako dopustio da deseci tisuća djece budu zlostavljani, prenosi Anadolija.

Izvor: Agencije