Kamioni evakuiraju civile iz posljednjeg uporišta ISIL-a u Siriji

Zasad nije moguće utvrditi broj evakuiranih ljudi, kao ni koliko je civila još ostalo s pripadnicima ISIL-a (Reuters)

Kamioni s muškarcima, ženama i djecom napustili su u srijedu posljednje uporište grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) na istoku Sirije, nakon čega arapsko-kurdska koalicija s podrškom SAD-a ima otvoren put za konačni udar na pripadnike te grupe.

S položaja koji drže Sirijske demokratske snage (SDF) u blizini sela Baghouz novinarka agencije France-Presse vidjela je kako prolazi desetak velikih kamiona.

Primijetila je i desetke muškaraca, žena i djece, prenosi HINA.

Civili kao ljudski štit

Zasad nije moguće utvrditi broj evakuiranih ljudi, kao ni koliko je civila još ostalo s pripadnicima ISIL-a koji su u malom džepu blizu Baghouza, tik uz iračku granicu.

Optužujući pripadnike ISIL-a da koriste civile kao ljudski štit, SDF i međunarodna koalicija usporili su posljednjih dana svoje operacije, dajući vremena da se izvuku porodice.

“Nakon nekoliko dana uzaludnih pokušaja uspjeli smo evakuirati prvi val danas”, rekao je za AFP glasnogovornik sirijskih snaga Mustafa Bali, govoreći upravo o konvoju koji je primijetila novinarka AFP-a.

“Broj zasad nije poznat”, dodao je, pojašnjavajući da se ljudi premještaju prema zoni u kojoj je SDF i da će tamo biti ispitani, ne bi li se otkrilo ima li među njima potencijalnih pripadnika ISIL-a.

“Ne zna se ima li među njima pobunjenika, to će se tek znati u trenutku ispitivanja”, rekao je.

“Ima još civila u unutrašnjosti [džepa koji kontrolira ISIL], mogu se vidjeti”, pojasnio je Bali.

UN zabrinut za 200 porodica

Ujedinjeni narodi u utorak su izrazili zabrinutost zbog gotovo 200 porodica koje su “u klopci”.

Od početka decembra gotovo 40.000 osoba, posebno porodica pripadnika ISIL-a, napustilo je taj sektor, objavila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Ta organizacija ističe da su u toku pregovori između sirijskih snaga i ISIL-a kako bi se ishodila njihova kapitulacija.

Izvor: Agencije