Rusija i Turska dogovorile ‘odlučne mjere’ za Idlib

Pobunjenička grupa Hay'et Tahrir al-Sham nastavlja osvajati teritoriju u provinciji Idlib (Reuters)

Rusija i Turska dobile su stabilizaciju sirijskog Idliba koristeći „odlučne mjere“ u vrijeme kada tvrdolinijaški borci nastavljaju preuzimati kontrolu u dijelovima sjeverozapadne provincije kod turske granice.

U zajedničkoj izjavi u ponedjeljak nije bilo detalja o vojnim potezima niti o vremenu njihove realizacije, a izjava je objavljena nakon razgovora ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i njegovog kolege iz Turske Hulusija Akara u Ankari.

Turska, koja podržava umjerene sirijske pobunjenike, i Rusija – glavni strani saveznik sirijske Vlade – u septembru su dogovorili stvaranje demilitarizirane zone u Idlibu iz koje će biti uklonjeno svo teško naoružanje i tvrdolinijaški borci.

Zvanična Ankara je kazala kako će razoružati i ukloniti oružanu grupu Hay'et Tahrir al-Sham koja dominira i širi svoj utjecaj u regiji. Zauzvrat, sirijska Vlada koju podržava Moskva neće pokretati veliku vojnu operaciju protiv grupe koja je ranije bila povezana sa al-Kaidom.

Samit u četvrtak

Veliki napad mogao bi dovesti do ogromnih civilnih žrtava i izbjegličkog egzodusa ka Turskoj.

Današnje saopćenje je objavljeno u vrijeme poziva iz Moskve za Ankaru da uradi više na ispunjenju dogovora uoči samita o Siriji između lidera Turske, Rusije i Iranu u Rusiji u četvrtak.

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova prošle sedmice je rekla kako se situacija u Idlibu rapidno pogoršava, te kako Hay'et Tahrir al-Sham pokušava vojnom silom preuzeti cijelo područje.

Saradnja Rusije, Turske i Irana u osmogodišnjem sirijskom ratu dovela je do uspostavljanja „deeskalacijskih zona“ u različitim dijelovima države za koje kažu kako su smanjile nasilje i broj žrtava.

Izvor: Al Jazeera i agencije